Nagellack med färre kemikalier

Nagellack med färre kemikalier

Nagellack var nog den första skönhetsprodukten jag började använda. Redan som treåring tror jag att jag fick testa att måla naglarna för första gången, även om det kom att dröja några år innan det var något jag använde själv. Jag gillade verkligen att ha naglarna målade och fixa med dom.

Så, att nagellack innehåller syntetiska kemikalier känns ju på doften. Det luktar väldigt distinkt av målarfärg när någon målar naglarna och det är lätt att känna igen doften. Nagellack innehåller flera olika ingredienser och vissa av dom är kända för att orsaka irritation och allergi. I ett led att göra mer miljövänliga och mer hälsosamma nagellack har flera märken uteslutit dom ingredienser som ska vara värst. Dessa nagellack marknadsförs ofta som 5-free (om dom uteslutit fem av värstingarna som bl.a. är kamfer, ftalater och parabener) eller 8-free (om dom uteslutit åtta av värstingarna, ni hajar) men det finns även nagellack som är vattenbaserade. 

5-free och 8-free

Ett märke som är lätt att få tag på är Idun Minerals nagellack som säljs på flera apotek, dessa är 5-free. Sedan finns dom lite lyxigare nagellacken från Kure Bazaar som till 85% består av naturliga ingredienser och som också är 5-free. Kure Bazaar säljs på bl.a. hos Naturligt snygg och har ett brett utbud av färger. Priti NYC är ett tredje märke som jag sett säljas på bl.a. Ecosphere och hos Swedish Beauty Factory men dessa har jag inte testat själv.

 

Vattenbaserade nagellack

Vill du gå ännu ett steg så finns vattenbaserade nagellack. Dessvärre har jag aldrig testat denna typ av lack men jag har hört gott om dom. Ett märke jag sett säljas är Acquarella som har många fina färger och som jag är nyfiken på att testa. När jag sökte runt lite på nätet hittade jag L.Y.X som också är vattenbaserat och säljs på Åhléns.


Har ni testat några nagellack som är vattenbaserade? Vad tyckte ni?