Minimalist på 30 dagar: Måste man vara vegan?

veganskt

När jag frågade på Instagram om ni ville ha ett inlägg om veganism och minimalism så var det flera som faktiskt inte ville ha det, men jag vill ändå beröra ämnet veganism eftersom det ofta nämns i samma mening som minimalism.

Är alla minimalister veganer?

Folk gör samma livsstilsval av olika anledningar. Detta gäller både för veganer och för minimalister. Vissa ändrar sina kostvanor och blir veganer för att gå ner i vikt, andra gör det för att dom vill ha andra hälsoeffekter och så finns det en stor andel som inte bara äter veganskt utan lever efter en vegansk livsstil. Eller så är man som jag som valt att äta veganskt av klimatskäl. För mig handlar det om att göra så mycket jag kan för att minska min belastning på klimatet och eftersom matindustrin är en av dom allra största belastningarna vill jag göra det jag kan och vegansk kost påverkar mycket mindre än att äta kött och mjölkprodukter. För min del har ingången alltså varit klimat och inte djurrättslig. Det bör också nämnas att veganer som är veganer i omtanke för djuren per automatik inte behöver ha kunskap eller intresse för andra hållbarhetsfrågor.

Minimalism som hållbart livsstilsval

Bland minimalister är det likadant. Vissa kallar sig minimalister för dom attraheras av den ljusa och kala inredningen, som absolut inte är synonymt med minimalism men som syftar till en minimalistisk designtradition. Andra minimalister skalar av sina ägodelar för att kunna resa mer eller ha möjlighet till fler erfarenheter. Även här är min ingång ifrån ett konsumtionskritiskt håll och för klimatet. Jag tror helt enkelt att vi gör vår planet en otjänst genom att konsumera i dom mängderna vi i västvärlden är vana vid.

Svaret på frågan är alltså kort och gott: Nej, minimalism och veganism är inget måste. Det går utmärkt att kombinera sina livsstilsval precis som man vill. Däremot är det svårt att inte fatta mer hållbara val när man väl börjat.

Hur ser du på din livsstil ifrån ett hållbarhetsperspektiv? Har du ändrat kostvanor? Har du gjort andra förändringar för klimatets skull?