Minimalist på 30 dagar: Digitala skrivbordsstädningen

Mitt skrivbord med ett foto av Brian som jag tagit själv, en mapp med bilder jag behöver lättillgängliga och ett foto på min kompis genibarn Nino.

Mitt skrivbord med ett foto av Brian som jag tagit själv, en mapp med bilder jag behöver lättillgängliga och ett foto på min kompis genibarn Nino.

Även vårt digitala skrivbord, våra digitala mappar och våra digitala rum behövs städas. Idag ska vi storstäda våra datorer. Det finns ganska många vrår att städa i när man väl börjat, men idag tänkte jag att vi fokuserar på vår hårddisk och ser till organisera, minimera och rensa bort sådant som tar plats i onödan.

Rensa bland bilderna på datorn

Datorns skrivbord

Det fina med digitala bilder är att dom inte tar plats i våra bokhyllor eller ligger och skrotar i byrålådor, men vi glömmer ibland att dom faktiskt tar plats i våra datorer. Jag som fotograferar mycket har en tendens att spara bilder helt osorterat här och där när jag behöver dom, men det ska det bli ändring på. Jag börjar med skrivbordet, här samlas skärmdumpar och överförda bilder med memes i en härlig blandning. Jag tar bort allt jag inte längre behöver eller som jag lätt kan hitta igen online. Swosh, ner i papperskorgen!

Sortera i extern hårddisk

Dom bilder jag vill använda eller behöver ha kvar lägger jag över på en extern hårddisk, på så sätt behöver dom inte ta plats i min dator. Ett enkelt sätt att sortera bilder på är att sortera efter datum. Gör ett antal mappar som du döper efter månad och år, t.ex. oktober 18, och sparar ner alla bilder från den månaden i den mappen.

Dokument, musik och andra filer

Det är egentligen samma tillvägagångssätt här, men jag vill slå ett extra slag för att faktiskt radera gamla dokument. Sannolikheten att du behöver gå tillbaka till en hemtenta du skrev för tre år sen är ganska låg. Är du en sån som sparat på musik, film och liknande så kan du lätt göra dig av med dessa filer om du hittar dom på Spotify eller Netflix.

Tips! Behöver du hjälp att hitta dom stora filerna och sånt som tar onödig plats i datorn? Jag kan varmt rekommendera programmet Disk care, som Teknifik tipsade om i ett inlägg. Kostar runt 200kr, men är väldigt bra.