Minimalist på 30 dagar: Minimera shoppinglusten på white monday

IMG_9118.jpg

Idag är det white monday, en dag som är en motreaktion på en av våra nyare hetsiga shoppingdagar black friday. Black friday är sedan länge en stor konsumtionsdag i USA och infaller efter deras högtid thanksgivning, men nu har även svenska företag hakat på.

White monday istället för black friday

Som en motvikt till konsumtionshetsiga black friday har white monday blivit till. Måndagen innan black friday som syftar till att problematisera och informera om den onödiga konsumtionens konsekvenser. Initiativtagare är Henning Gillberg på Repamera och även föreningen Medveten konsumtion är med och arrangerar dagen.

Minimera frestelserna till shopping

Eftersom jag håller på med minimalism-serien vill jag verkligen bidra på mitt sätt och ge er konkreta tips på hur ni kan minska frestelserna.

Avprenumerera nyhetsbrev

Att du prenumererar på just deras nyhetsbrev är värdefullt för alla företag, inte sällan erbjuds du en rabattkod i utbyte mot att du prenumererar. Nyhetsbreven från företag som säljer kläder och prylar är dock 100% reklam och syftar till att locka dig till att köpa deras varor. Inte sällan lyckas dom när dom erbjuder rabatter och reor. Minska suget till prylar du egentligen inte behöver genom att avprenumerera alla nyhetsbrev – samtidigt minskar plottret i din inkorg.

Avfölj konton på Instagram

Följer du många konton på Instagram som ofta gör reklam för teknikprylar, kläder eller skönhetsprodukter? Fundera på om du verkligen behöver dessa i ditt flöde. Tänk att din tid är värdefull, även din tid då du scrollar igenom flöden på måfå – följ bara konton som inspirerar till en hållbar livsstil eller som du på annat sätt mår bra av. Passa på att avfölja konton som gör dig osäker på din kropp, ditt utseende och annat i ditt liv också.

Varför ska du inte konsumera?

Mycket av detta är egentligen säkert sådant ni hört flera gånger, men ibland kan det vara bra att påminna och sammanfatta. Varje år lever vi på ett sådant sätt att vår planet går back och vår konsumtion är en stor del av det. Även om vi som enskilda individer inte kan hållas ansvariga för alla klimatproblem och väldigt mycket måste ske på statlig och global nivå så finns det mycket vi kan göra med små förändringar. Att handla nyproducerade kläder ifrån icke hållbara företag (dom flesta klädföretag dessvärre), köpa ny elektronik och shoppa bara för shoppingens lust belastar klimatet. Dessutom vet vi sällan hur arbetsvillkoren ser ut för den som tillverkat mobilen eller jeansen vi köper. Så egentligen handlar det inte om att vi ska sluta konsumera helt, utan att vi ska konsumera i mycket lägre utsträckning och att vi ska konsumera hållbart.

Vill du läsa mer om White monday? Du hittar hemsidan här.