Minimalist på 30 dagar: Minimalism istället för konsumtion

IMG_9136.jpg

Så här några dagar in i min 30-dagarsutmaning kan du behöva lite motivation. Varför ska vi ens hålla på och plåga oss med att rensa, städa, ta bort och organisera? Vad är poängen med minimalism? Här förklarar jag varför.

Minimera istället för att konsumera

Idag konsumerar vi vidrigt mycket mer än vad vår planet har utrymme för. Vår överdrivna konsumtion skapar ton med avfall som inte omhändertas, transporter som påverkar klimatet negativt och vi fyller våra hem och liv med prylar. Genom att skala av, ta bort, ge bort, sälja, donera - och organisera det vi har kvar - får vi plats med mer värdefullt.

Syftet med att göra din omställning mer eller mindre drastisk (här litar jag på att du känner dig själv och gör saker i din takt, utan att prokrastinera) är att känna den omedelbara effekten. Upplevelsen av att under en kort tid göra dig av med allt du inte blir lycklig av eller behöver är större än att låta det löpa över en lång tid. Och den upplevelsen ger dig perspektiv, kanske en lättnad och även motivation.

Det vore jätteintressant för mig att höra ifrån dig som tagit dig an utmaningen. Hur känns det? Är det svårt? Är det skönt? Vad har du för tankar kring att gå mot en minimalistisk livsstil?