Min väg till att leva minimalistiskt

upload.jpg

I vintras  bestämde jag mig för att lämna Stockholm. Känslan hade varit som en stickig ylletröja; Det var liksom något som kliande, men jag visste inte om jag var beredd att ta av den. Eftersom jag dejtade en kille i Göteborg fick resan bli dit. Och ärligt talat var jag nästan mer uppspelt av tanken på att göra mig av med något, än att komma till något nytt. Att få rensa bort, städa, organisera – och börja om – gjorde mig upprymd.

Inspirerad till minimalism av YouTube

Efter att ha sett på x antal YouTube-videos om minimalism, följt influencers som lever minimalistiskt så började jag undersöka om minimalism kunde vara något för mig. (Säg till om ni vill ha YouTube-tips!) Jag köpte Marie Kondos bok Konsten att städa och applicerade metoden på mitt eget rensande. Allt jag ägde (förutom säng och sånt jag behövde lämna kvar i lägenheten) gicks igenom. Skor, pärmar, lappar, tröjor, underkläder, böcker, studielitteratur, fotografier, dagböcker... Allt som fanns i min lägenhet höll jag i. Jag gav väldigt många kassar kläder till Stadsmissionen, några såldes i second hand-butiker på kommission, en del gavs bort och en väldigt liten del kastades. Men till skillnad från förra gången jag flyttrensade, när jag flyttade till USA för studier, så fortsatte rensandet efter att jag kommit fram.

Att leva lika hållbart som jag lär

Nu har jag bott i Göteborg i nästan sex månader och jag har fortsatt göra mig av med saker. Jag har mer och mer landat i att jag vill leva ett liv med så få ägodelar som möjligt. Jag vill inte äga; Saker. Ting. Grejer. Jag får stress bara av att tänka på det. Vad som stressar mig är innebörden av prylarna. Den onödiga konsumtionen, den respektlösa produktionen, klimatbelastningen, de dåliga arbetsvillkoren... Jag vill inte vara en del av det. Eftersom jag vill leva lika hållbart som jag lär känns det givet med en minimalistisk livsstil. Saken är den att sedan jag började rensa ur mitt hem och gjort mig av med säkert flera hundra saker så är det inte en enda sak jag känner att jag saknar. Och nu kallar jag mig även för minimalist. 

Är du nyfiken på hur man städar som minimalist? Jag skrev om hur du städar enligt KonMari här. Och här finns även ett inlägg om hur du kan tjäna lite pengar på ditt gamla skräp.