Min livsstilsförändring – Så här gick det

För två månader sen skrev jag att jag behövde en livsstilsförändring, minns ni? Jag satte upp mål för mig själv som rörde träning och mat och idag är det dags att utvärdera. Häng med, det blir ett långt inlägg! Om du undrar vad jag pratar om eller vill se hur det lät då så hittar du det gamla inlägget här.

upload.jpg

Första hindret jag stötte på
 

Det första som hände var att jag kände att min ena arm/axel begränsade mig. Min vänstra arm och axel har varit stel och värkt i säkert två år. Jag har försökt få den att funka tidigare genom att gå på massage, hos naprapat och göra enklare övningar hemma som naprapaten gett mig, men har haft svårt att få en regelbundenhet i såna där små övningar som är tänkta att man ska göra under arbetsdagen liksom. Jag glömmer helt enkelt bort det. Efter att ha pratat med min kompis som är sjukgymnast så fick jag rådet att gå till en rehabmottagning och det var faktiskt asbra. Jag insåg ju att jag inte visste hur jag skulle träna för att ta mig igenom smärtan och obehaget.
 

Träningsprogram anpassat efter mig

På rehabmottagningen träffade jag en sjukgymnast som kunde konstatera att jag var stel och framför allt väldigt svag i mina axlar. Det var dock inget som var farligt eller något jag behövde kolla upp, så då kände jag mig trygg med att börja träna. Vi kollade mitt blodtryck också eftersom jag lätt blir yr och mitt blodtryck är lågt. Sedan tränade jag med honom på mottagningens gym i tre veckor, med ett träningsprogram som han hade anpassat efter mina behov. Dels var det träning för hela kroppen men det var också några övningar specifikt för mina axlar. Jag tyckte det var superskönt att träna med honom där för gymmet på rehabcentret är väldigt mycket mindre läskigt än ett vanligt gym. Där fanns en blandning av folk i alla åldrar, med olika problem och det kändes som att det var en väldigt snäll stämning där. Som att vi visste att vi alla kämpade med något liksom. Dessutom var det skönt att ha honom med mig eftersom jag har en historia av panikångest som gjort det svårt för mig att träna. Panikångest kan ju triggas av yrsel, illamående, hög puls och sånt man upplever när man tränar, så att ha honom med mig som kunde säga vad som var normalt vid fysisk anstränging var hjälpsamt. (Dessutom lärde han mig tricket att spänna ihop armmusklerna när man går från sittandes till ståendes för att slippa yrseln som kommer vid blodtrycksförändringen.)

upload.jpg

Så hur gick det då?

Tänkte redovisa hur det gått med lite siffror. Första siffran är vad jag klarade för två månader sen och siffran i fetstil är vad jag klarar idag:

Latsdrag till bröst 15 kg – 25 kg
Squats (med viktplatta) 5 kg – 12 kg
Marklyft 10 kg – 30 kg
Enarms axelpress med hantel 4 kg – 5 kg
Utåtrotation axel med handel 2 kg – 3 kg
Inåtrotation axel med hantel 3 kg – 4 kg

Jag har ingen aning om hur dessa vikter står sig gentemot något slags medelsnitt eller så, men jag kan se att jag gjort stora framsteg och att det var skitcoolt första gången jag insåg att jag faktiskt hade blivit starkare. 

Målen jag hade satt upp för mig själv var:

 • Jag ska kunna göra 20 armhävningar på raken
 • Jag ska kunna göra 5 chin ups
 • Jag ska kunna ha på mig alla mina kläder i garderoben

  Och det här var min plan för hur jag skulle nå dit:
   
 • Laga nyttig och god vegansk mat varje dag
 • Yoga dagligen i 15-30 minuter
 • Träna kondition 2 ggr i veckan
 • Träna styrka 2 ggr i veckan

  Det där med att laga nyttig och vegansk mat varje dag gick ju sådär. Visserligen har jag lagat mer mat än jag brukar göra vanligtvis, men varje dag har det knappast blivit och god... Haha, ja det är ju en subjektiv fråga. Men jag har alltså tränat styrka två gånger i veckan och yoga sporadiskt.

  Och idag kan jag faktiskt göra 20 armhävningar. Dock på knä, men alla sätt är tillåtna. Chin ups ska jag vara ärlig och säga att jag faktiskt inte vet, jag måste testa på gymmet! Men framför allt så kan jag checka av allt detta:
   
 • Jag vill känna mig mindre rastlös och lugnare när jag gör saker – JAPP!
 • Jag vill känna att jag kan röra mina armar obehindrat – Ja, mycket mer i alla fall!
 • Jag vill inte ha huvudvärk eller känna mig hängig i samma utsträckning som jag gör idag – JAPP!

På bara två månader! Blir typ lite tårögd nu framför datorn. Tänk att jag gjort detta för mig själv?! Så jävla grym jag är.

Nu behöver jag tips och motivation ifrån er. Hur ska jag göra för att hålla igång det?