Jag har testat Lunettes menskopp

Jag har testat Lunettes menskopp

För några år sen testade jag menskopp för första gången. Det var då när det precis blivit en nyhet och jag ville förstås haka på tåget. Dessvärre gillade jag den inte alls. Den var knepig att föra in och få på plats, kanterna skavde och det hela kändes för meckigt för att jag skulle orka använda den. Jag gick tillbaka till att använda tamponger och har istället försökt använda tamponger av ekologisk bomull, dessa är dock rätt dyra. Och det är sällan jag har råd med tamponger som kostar 2-3 gånger mer än dom konventionella.

För någon månad sen kontaktades jag av Lunette som delade med sig av statistik för tampongers miljöpåverkan. Här är sammanfattningen jag fick:

  • En kvinna med ett genomsnittligt flöde som använder menskopp under en livstid genererar totalt 1,5 kg koldioxidekvivalenter. En kvinna med motsvarande flöde som istället väljer tamponger genererar mellan 59,2 kg och 199,5 kg koldioxidekvivalenter.
  • Personer som använder menskopp genererar 0,56 kilo avfall under en livstid, medan en kvinna som använder tamponger genererar mellan 14,3 kg och 50,7 kg avfall under en livstid, beroende på vilken typ av tampong hon väljer.
  • Tillverkning av menskoppar kräver en högre användning av fossila bränslen per enhet, 738,44 MJ, jämfört med tamponger (83,95 MJ för en tampong utan införingshylsa och 457,30 MJ för en tampong med införingshylsa). Redan på årsbasis leder dock en persons användning av menskopp istället för tamponger till att samma person kan reducera mängden fossila bränslen för att tillverka hennes mensskydd med mellan 95 och 99 procent.

    Min första tanke var förstås; Varför ska kvinnors vanor alltid problematiseras, när vi vet att det är män som är dom största miljöbovarna? Men min andra tanke var; Många bäckar små. Och jag gillar ju att testa nya saker. Så jag har testat Lunettes menskopp under en mensperiod och jag tycker... *trumvirvel* den funkade superbra. Den kändes mjuk och var enklare att föra in. Det krävdes lite pill för att få den på plats dom första gångerna, mest för att jag trodde den satt fel när den i själva verket inte gjorde det.

Fördelarna med menskopp utöver miljöaspekten:
Torkar inte ut snippy
Finns i en så man behöver inte komma ihåg att ta med tamponger (vilket jag ofta gör)

Nackdelarna:
Om man ska ha sex och har menskoppen i så är det svårt att lägga den på golvet, för då rinner mensen ut, till skillnad från en tampong som har innehållet inkapslat
Kan vara knepig att använda innan man fått in knycken


Snart är det dags för min mens nr 2 sen jag fick menskoppen och jag kommer absolut att fortsätta använda den.

Observera att detta inlägg inte är sponsrat av Lunette. Jag har inte fått betalt för att skriva inlägget, men jag fick menskoppen som pressutskick.