Minimalist på 30 dagar: Så lyckas du med ditt köpstopp

Foto: Angelica Hvass MUA: Frida Kjell Valkola

Foto: Angelica Hvass
MUA: Frida Kjell Valkola

Wooo! Nytt år, nya möjligheter, nya löften att bryta. Skoja, här ska inga löften brytas. Jag har sett att många, till min stora glädje, har köpstopp som nyårslöfte. Som rutinerad köpstoppare (i perioder) och medveten konsument så har jag några tips till dig som vill ha ett köpfritt år.

Håll ditt nyårslöfte

Bestäm syftet med ditt köpstopp

Det är lättare att hålla sig till sitt löfte om du vet varför du gör det. Att göra större livsstilsförändringar utan att riktigt veta varför gör att du lätt tappat motivationen och sedan står du där och ba wait, varför ska jag inte unna mig en skitsnygg klänning på rean? Förslag på syften är att spara pengar, slippa rensa garderoben och liknande. Självklart är det övergripande syftet att vi måste sluta konsumera för planeten mår skitdåligt av det. Om det räcker som syfte för dig går det såklart utmärkt att ha det som drivkraft med. Bestäm även på förhand vad som ska inkluderas i ditt köpstopp, är det även restaurangbesök eller är köpstoppen framför allt för att du ska sluta shoppa kläder så att du faktiskt har råd med restaurangbesök?

Var beredd på en avtändning

Om du är van att kunna impulshandla, gillar att gå i butiker och shoppa för nöjes skull, eller tröstshoppar på nättet från sängen när du är ledsen, så kommer du upptäcka att du måste deala med ditt köpstopp på ett emotionellt plan. Kanske märker du till och med symptom som påminner om andra typer av missbruk med. Så är det i alla fall för mig. Det kan vara en stor livstilsförändring om du har hanterat känslor med shopping eller om det varit en vana du har. Dels för att du måste deala med känslorna runt omkring själva shoppingen på ett nytt sätt men också för att du kanske måste hitta nya vanor helt enkelt.

Ta bort alla risker för återfall

Själv blir jag sugen på att shoppa varje gång jag fått mer pengar än jag trott, eller när jag precis fått lön. Dessutom blir jag extremt sugen på shopping när jag får mejl i min inkorg som säger att det just idag finns ett superbra erbjudande för just mig. Avprenumerera nyhetsbrev, boka upp lönedagar med aktiviteter och lägg in påminnelse i mobilen som med regelbundna larm påminner dig om varför du gör det.