Kan vi bygga vårt eget tiny house i Sverige?

Tiny house är ett konceptboende som, precis som namnet avslöjar, är små boenden, men med en ideologi bakom. Och här finns två som undrar om vi kan göra det själva, till så lite pengar som möjligt, i Sverige.

Bygga hus i container

I länder på varmare breddgrader som Australien och Nya Zeeland har tiny houses varit populärt i många år och miniatyrhemmen har omfamnats av alltifrån barnfamiljer som velat leva billigt och ha mer tid för varandra till vegan-hippien som vill kunna ha ett flexibelt hem. Ofta har tiny houses byggts på hjul, och undgår därför bygglov och passar den med en mobil livsstil, men ett tiny house kan också ha en fast plats. I helgen har jag och Love legat förkylda och därför haft gott om tid att titta på inspirerande videos på minimalistiska hem, compact living-lägenheter och konceptuella designboenden på få kvadratmetrar. Det finns så mycket som är så snyggt, smart och klimatvänligt! Vi har under sommaren tittat på sommarhus och ödehus, men inte hittat något perfekt och nu har vi istället tänkt om. Vi vill bygga ett eget tiny house. Frågorna är dock många. Vilket är det miljövänligaste sättet att göra det på? Vilken grund och stomme ska man välja? Går det att göra en container varm nog för att tåla en svensk vinter? Och vad kommer det hela kosta?

Kan vi bygga vårt drömhus med minimal budget?

Detta är vår verktygslåda i dagsläget:

  • Vi har vänner som är arkitekter och kan hjälpa oss att rita och planera

  • Vi har ett par bekanta som är hantverkare och troligen kan hjälpa oss med själva bygget

  • Vi har massa inspiration och idéer

Vad vi inte har är 1. Tomt (än), 2. Gott om pengar. Jag är sugen på att försöka bygga huset så miljövänligt och billigt som det bara går i ren tävlingsanda, men det kräver en del arbete från oss.

Är det dumt eller bör vi satsa? Och om vi satsar, vill ni följa processen?