Kan vi bygga nytt med gammalt?

Tiny house in the making

Nu är äntligen alla byråkratiska papper med bank och mäklare signerade och klara och vi kan fokusera på den roliga biten av bygget. Som jag tidigare berättat har jag och Love köpt en tomt i Östergötland. Den ligger mellan Vättern och sjön Tåkern, alltså en bit utanför Vadstena som ni kanske känner igen från Vadstena kloster. Bara det känns superspännande. Ett stenkast från vår tomt ligger även Rogslösa kyrka som är från 1200-talet! Jag är ju sjukt fascinerad av allt gammalt, arv och historier från förr, så det känns som något jag kommer vilja undersöka närmare så snart jag kan. Men åter till huset då; Vi letade sommarstuga i Småland, Östergötland och Kalmar men hittade inget som kändes helt rätt. Av en slump hittade vi istället tomten och blev sålda direkt! Men då krävs ju att ett hus byggs, och vi har 0 erfarenhet av att bygga hus. Och här är vi nu.

IMG_1952.jpg

Billigt och hållbart – det går!

Detta har vi gjort hittills: Köpt tomt, anlitat arkitekt, googlat.

Detta har vi kvar: Lära oss allt om att bygga hus, bygga hus.

Eftersom vår budget är begränsad kommer vi att behöva satsa på billiga material, dock är vi väldigt måna om att inte kompromissa med hållbarhetsaspekten. Dock är det ganska fiffigt att mycket av byggmaterial som är billigare också är mer miljövänligt eftersom det går att hitta i Sverige och det finns mycket av det. T.ex. furu, vilket jag tycker är supersnyggt! En annan aspekt är att vi vill använda så mycket som möjligt som är gammalt och/eller återvunnet.

Återvinn, återanvänd, återskapa, återvändsgränd…?

I en drömvärld hittar vi byggvirke, fönster, kakel och klinkers, dörrar och annat som behövs gratis bland sånt som lämnats efter renoveringar. Här är verkligen Blocket och appar som Tiptapp vår vän. Vi har redan börjat samla på oss material och har hittat fönster och takplåt, men vi letar fortfarande efter fler fönster, altandörrar i glas, furuplank, vitt kakel, klinkers, bänkskiva, handfat… Men jag är orolig att vi bara kommer nå till en viss gräns vad det gäller återanvändning. Det får ju inte bli så att kostnaderna för transport t.ex. tar för mycket av vår budget. Hur mycket tror ni att vi kan hitta återvunnet? Och hur mycket pengar tror ni att vi kan spara på det? Vi har ännu inte gjort en uppskattning av detta, men vi har höga förhoppningar och lite sugna på att göra något av en sport av det hela. Håll tummarna för oss!

Vid Vättern satt vi och fantiserade om ett hus, vem visste att vi skulle hitta en tomt så nära?

Vid Vättern satt vi och fantiserade om ett hus, vem visste att vi skulle hitta en tomt så nära?