Vad är en influencer och vad tjänar den pengar på?

Vad är en influencer och vad tjänar den pengar på?
Från Berlin ethical fashion show som jag besökte i egenskap av hållbarhetsbloggare utan att få betalt från någon. Foto: Beto Ruiz Alonso

Från Berlin ethical fashion show som jag besökte i egenskap av hållbarhetsbloggare utan att få betalt från någon. Foto: Beto Ruiz Alonso

Influenceryrket är relativt nytt och det finns många missförstånd och förutfattade meningar om vad yrket innebär. Jag skriver sällan denna typ av inlägg så njut av detta där jag reder ut missuppfattningar och sprider kunskap om influenceryrket.

Vad är en influencer?

En influencer är en person som har byggt ett personligt varumärke i sociala medier och använder detta för att påverka, inspirera eller marknadsföra andras eller sina egna tjänster eller produkter. Det kan alltså vara en person som har väldigt många följare på Instagram, YouTube eller många läsare på sin blogg. Det behöver dock egentligen inte vara jättemånga utan det finns även micro influencers, alltså kanaler med färre följare som ofta är nischade och på så sätt når en specifik målgrupp. Det finns ingen exakt definition av influencertiteln som säger att du måste tjäna pengar på det du gör och det är olika hur folk definierar sig själva utifrån inkomster på sitt varumärke.

Vad tjänar en influencer pengar på?

En influencer tjänar pengar genom influencer marketing, alltså betalda samarbeten för att göra reklam för företag, eller organisationer. (Japp, även ideella föreningen använder sig av detta.) Dessa samarbeten kan se väldigt olika ut, och här tror jag många har ganska onyanserad bild av hur detta faktiskt görs. Många verkar ha uppfattningen att en influencer får prykar hemskickade, lägger upp en bild på prylen i sin kanal och får massa pengar. Dock är det sällan det faktiskt går till så eftersom lyckade samarbeten kräver mer än en bild i ett flöde.

Hur går ett betalt samarbete till?

Ja så hur går det till då med influencer marketing? Oftast går det till så att en kontakt tas, antingen ifrån ett företag som vill synas i en viss influencers kanal, eller att influencern själv tar kontakt med en aktör den vill samarbeta med. Kontakten sker ibland genom agent och PR-byrå och ibland direkt mellan influencern och köparen, som absolut inte behöver vara ett stort företag utan som sagt kan vara ett litet företag eller en ideell förening. Sedan spånar man och diskuterar ett upplägg. I vissa fall är det en kampanj som ska lanseras för en ny tjänst eller vara eller så kan  fråga (t.ex. en rättvisefråga) som ska få uppmärksamhet. Man diskuterar vad som ska postas (en bloggrecension? En informativ video?), var det ska postas (Facebook? Blogg? YouTube?), när det ska postas, hur länge det ska finnas tillgängligt och bestämmer villkor kring t.ex. om vissa ord ska användas, om vissa ord inte ska användas, om tonaliteten ska vara på ett särskilt sätt osv etc. Allt detta känner professionella i branschen till.

Hur vet läsaren om det är reklam?

Om en person fått betalt för att posta om en produkt eller tjänst i sina kanaler är detta att anse som reklam och all reklam måste tydligt märkas ut, detta är i enlighet med konsumentlagen. Även gratisprylar är att anse som betalning och ska skattas precis som andra inkomster.  Detta är dock en pågående debatt eftersom många influencers menar att sakerna som skickas till dom bör ses som när en skribent på en tidning får något skickat till sig för att testa det t.ex. 
 

Varför är folk kritiska till influencers?

Människor har i alla tider använt sig av sitt personliga varumärke för att tjäna pengar, det har dock inte varit lika uttalat och inte på detta sätt tidigare. Jag tror att folk är kritiska till influencers och influencer marketing av olika anledningar men kommer ta upp några exempel.

En majoritet av unga tjejer
Saker som unga tjejer ägnar sig åt ses ofta som löjligt eller mindre värt. Tjejers hobbys anses vara töntiga, kvinnodominerade yrken som exempelvis sjuksköterskeyrket är ofta lågbetalda. Eftersom dom flesta som börjat tjäna pengar på sin blogg har varit unga tjejer så tror jag att man p.g.a. patriarkala idéer ser ner på det. Att unga tjejer ska tjäna pengar på nya sätt som inte är skapade av män tror jag sticker i ögonen, helt enkelt, även om kritiken inte uttrycks på det sättet. 

Arbetet som inte syns
En annan del av kritiken är att man helt enkelt saknar kunskap om arbetet och kompetensen som ligger bakom. Många som jag känner som försörjer sig på sitt influencerskap har utbildning inom konst, fotografi, journalistik, matlagning och liknande och lägger ner väldigt mycket tid på sitt arbete. Sådant som görs men sällan syns för den oinsatte är att komma på idéer, researcha ämnen, fotografera, redigera bilderna, filma videos, redigera videos, skapa inläggen med allt vad det innebär med sökordsoptimering, rubriker osv. Sedan ska det kommenteras, delas, schemaläggas för att få rätt spridning och nå rätt personer. Ofta gör influencern allt detta själv eftersom det är få som har råd att betala andra för att sköta detta åt dom. Dom flesta influencers är som dom flesta småföretagarna och kreatörerna – man jobbar väldigt mycket för väldigt lite pengar och har oftast ganska dåliga arbetsförhållanden

Blev du något klokare av inlägget? Skulle du vilja ha en fortsättning? Om t.ex. hur arbetsförhållandena ser ut? Skriv en kommentar!