Hur jobbar man som bloggare?

Vanliga frågor och svar om hur det är att jobba som bloggare

När folk frågar vad jag jobbar med svarar jag nästan alltid olika saker. Till någon säger jag att jag “skriver saker, fotar och sånt” medan någon annan får svaret “jag frilansar inom kommunikation, hållbarhet och driver kulturprojekt” och en tredje kan få något helt annat. Sanningen är att alla svar är lika sanna. Låt oss gå igenom några vanliga frågor och svar kring bloggare och bloggande och hur det är i mitt fall.

Behöver man en utbildning för att vara bloggare?

Svar: Nej. Däremot behöver du kunna hantera en bloggplattform, fotografera hjälpligt och skriva. Beroende på vilken nisch du har ställs det olika höga krav på dig från dina läsare. Bloggar du bara om skvaller kommer troligtvis inte dina läsare blir irriterade om du stavar fel, medan en litteraturblogg antagligen måste kunna hantera språkreglerna. Själv har jag pluggat på universitet i tre år. Jag har en fil.kand. i socialantropologi, varav det andra året var ett utbytesår i USA där jag läste kurser i statsvetenskap, sociologi, kvinnostudier och internationella relationer. Det har gett mig kunskap om frågorna jag skriver om, medan jag lärt mig allt om foto och bloggande på egen hand.

Att tjäna pengar som bloggare handlar inte bara om att sälja saker.

Att tjäna pengar som bloggare handlar inte bara om att sälja saker.

För vad får man betalt som bloggare?

Svar: Genom samarbeten och adlinks. Begreppet samarbeten används lite olika men det jag menar är betalda samarbeten, alltså marknadsföringsjobb, där en kund betalar bloggaren för att denne ska göra ett jobb åt den. Samarbeten kan handla om att en organisation vill informera om en kampanj, t.ex. skulle Naturskyddsföreningen kunna kontakta mig och be mig skriva om plaster i hav, och då skulle jag ta betalt för min arbetstid och min plattform. Att få betalt som bloggare handlar alltså inte bara om att du måste sälja saker, även om dom vanliga bloggarna som inte arbetar med hållbarhet tjänar pengar på att sälja saker.

Jag jobbade på årets Göteborg Film Festival. På bilden ser ni regissören Khalik Allah.

Jag jobbade på årets Göteborg Film Festival. På bilden ser ni regissören Khalik Allah.

Går det att tjäna pengar på att blogga om hållbarhet?

Svar: Japp. Precis som jag skrev ovan så behöver inte annonser handla om att sälja varor, utan kan handla om att sprida budskap. Det går även att sälja produkter som hållbarhetsbloggare och då är det ju helst produkter som uppfyller samma syfte. T.ex. gjorde jag ett samarbete med Lunette som säljer menskoppar, för att jag ser det som en hållbar produkt som. Dock ska jag säga det att det är svårare att tjäna pengar, och att tjäna tillräckligt mycket pengar, när man har höga krav. En trovärdig hållbarhetsbloggare skulle t.ex. inte göra ett samarbete med Nelly, H&M eller deras varumärken eller liknande, och eftersom det är dessa företag som är i framkant när det gäller influencer marketing kan det bli svårt för en hållbarhetsbloggare att tjäna pengar. Många av mina kollegor tjänar även pengar på att föreläsa, skriva böcker, delta i panelsamtal eller tv-program, sälja sina foton eller jobba med helt andra saker vid sidan om. Själv jobbar jag som sagt med kommunikation och att skriva saker. Jag frilansar bl.a. för GP som musikskribent, har skrivit feministisk erotik för tidningen Bang och bokförlaget Leopard förlag och har tagit en del kortare projektjobb för bl.a. Göteborg Film Festival och Tempo Dokumentärfestival. Och inom kort lanseras mitt nya projekt.

Är det något ni undrar som jag inte besvarat? Är det ett jobb du kan tänka dig?

Linda Piras publik , Pustervik. I mitten ser ni Alex.

Linda Piras publik , Pustervik. I mitten ser ni Alex.