Hur du får dina selfies att se professionella ut

Fota dig själv som ett proffs

Som självutnämnd professionell selfiefotograf sedan ett gäng år tillbaka har jag hittat några sätt som får dina selfies att se professionella ut. Här kommer mina tips för att bli bättre på dina digitala självporträtt.

Redigerad bild fotad med systemkamera rakt framifrån vänd mot fönstret.

Redigerad bild fotad med systemkamera rakt framifrån vänd mot fönstret.

Systemkamera och med skuggor och ena halvan av ansiktet är vänd mot solen som sken starkt. Oredigerad.

Systemkamera och med skuggor och ena halvan av ansiktet är vänd mot solen som sken starkt. Oredigerad.

Ljuset är allt

Bra ljus är verkligen a och o för att dina bilder ska bli bra, detta gäller oavsett vad det är du fotar men speciellt när det är selfies. Dagsljus när det är mulet ute är det bästa kameraljuset du kan få. Om du är inomhus: Ställ dig så nära ett fönster som möjligt. Tänk på att vinkla ansiktet mot fönstret för att få jämnt fördelat ljus. Om du istället gillar skuggorna så kan du ha ansiktet vänt rakt fram mot rummet. Innan du fotar – släck alla lampor inne i rummet och använd bara dagsljuset.

Posera som om du hade en fotograf

När selfien var ny på www var den populära posen att fota med kameran snett ovanför och liksom titta uppåt. Jag vet inte hur många såna bilder som fanns på min bilddagbok från den tiden. Istället tycker jag att du ska ha kameran/mobilen rakt framifrån. Om du håller den i handen så tänk på att inte lyfta axeln så att den syns i bild, eftersom detta är ganska avgörande i avslöjandet att det är du själv som håller i den. Sänk axlarna och vinkla inte kameran åt något håll utan ha den parallellt med väggen

Använd självutlösaren på din kamera

På dom allra flesta kamerorna numera går det att ställa in antal sekunder som du vill att det ska gå innan kameran tar ett foto. Det ger dig tid att springa fram och ställa kameran rätt och sedan ställa dig där du vill att fotot ska tas. Ännu bättre är dock om du har en systemkamera som du kan ladda ner en app till. Jag har en Canon och har laddat ner appen i min mobiltelefon, det gör att jag kan se mig själv på mobilskärmen och sedan fota när ljuset/posen är rätt, genom att trycka på mobilen, superfiffigt. Har du en selfiestick fungerar den likadant.

Oredigerad bild tagen en mulen dag med en fotofond bakom. Här är jag vänd rakt mot fönstret.

Oredigerad bild tagen en mulen dag med en fotofond bakom. Här är jag vänd rakt mot fönstret.

Mobilbild tagen i starkt solsken.

Mobilbild tagen i starkt solsken.

Tänk på omgivningen

Vad syns i bakgrunden av ditt foto? Detta gör stor skillnad för känslan på din bild. Har du bara en vit kal vägg ger det en annan känsla än om du har växter, tavlor eller annat. Fundera på vad du vill att bilden ska berätta och se till att rätt saker syns och fel saker inte syns.

Sist men inte minst… Tips!

Jag brukar själv antingen fota direkt med mobilkameran eller använda systemkamera + appen i mobiltelefonen och tycker det blir himla bra. Här ser du både redigerade och oredigerade bilder på hur resultatet blir. Det allra viktigaste när du tar selfies är dock – håll koll på skuggan från din arm och mobil. Ingen selfie ser proffsig ut om man ser en mobilskugga över bröstet eller ansiktet så var uppmärksam på var din skugga hamnar när du plåtar.

Lycka till!