Hur börjar man leva mer hållbart?

Foto: Angelica Hvass

Foto: Angelica Hvass

Är du en av dom som undrar hur man får inspiration till att leva mer hållbart? Var börjar man om man vill vara mer miljövänlig och ha en hållbar livsstil? Härligt! Då har du kommit rätt.

Först tänkte jag presentera mig, för dig som är helt ny här; Jag heter Alejandra Cerda, jag är utbildad socialantropolog och jag driver bloggen Jandi Heart Eco som du besöker just nu. Jag frilansar även inom kommunikation och som skribent och har podcasten Häxor och Kamrater.

Jag är uppvuxen med att smörja tea tree oil på myggbett, inhalera eukalyptusånga vid hosta och att äta nässlor till middag, eftersom min pappa och hans fru haft massa huskurer och kunskap om hur naturen kan hjälpa oss. Men det var först för sju år sen, när jag var runt 22 år, som jag förstod hur olika livsstilar påverkar vår planet. I takt med att jag läste på om hur urfolk fördrivs från sina marker för att göra plats åt stora industrier och hur svenska modeföretag gör enorma vinster på att sömmerskor har slavliknande arbetsförhållanden förstod jag att miljöfrågan, klimatproblemen och de mänskliga rättigheterna hänger ihop.


Så hur börjar man då?

Ärligt talat så har du redan börjat, för det var precis så här jag började. Genom att läsa på och låta mig inspireras och väcka intresset. Ämnet är förstås enormt och det finns lika många idéer om hur man bör leva sitt liv för att leva hållbart som det finns människor, men här kommer några 3 tips som jag tror dom flesta kan skriva under på.

Handla medvetet
Detta gäller allt du kan köpa egentligen men specifikt kläder, mat och elektronik.

Kläder
Det finns så goda möjligheter att köpa snygga, fräscha och prisvärda kläder second hand. Jag har gjort en guide till mina favoritbutiker i Stockholm som du hittar här. Vill du ha mer tips på hur du kan handla hållbara kläder så har jag nyligen gjort en video som du hittar här.

Mat
När det kommer till mat tycker jag det viktigaste du ska fokusera på är att bara köpa sånt du kommer att äta upp. Det stora problemet med mat är att mycket kastas. När du har råd, handla ekologiskt och fair trade. Då vet du att man tagit hänsyn till miljö och människor.

Elektronik
Köp begagnat! Tyvärr är det supersvårt att hitta etiskt producerad elektronik. Fairphone finns när det kommer till mobiltelefoner, men annars är det bästa att köpa beggat, låna eller att inte handla det alls. Kanske du inte behöver en ny plattång egentligen?

_JEA2794.jpg

Vad är den stora utmaningen för att leva hållbart tycker du? Är det att man inte vet hur man ska börja? Eller är det att du är osäker på om något ens gör någon skillnad? Eller något annat?