Hållbart mode i Göteborg: Göteborg Manufaktur

Hållbarhetsnörderi kan se ut på olika sätt. Gänget bakom butiken Göteborg Manufaktur jobbar med hållbarhet genom att, på riktigt, satsa på material i god kvalitet. Plaggen dom säljer är tillverkade på ett traditionellt sätt, vilket kräver både hantverksmässig kunskap och tid. Säg hej till Göteborg Manukfatur – materialnördar som lagar, tillverkar och säljer herrmode på gammalt vis.

IMG_7879.jpg
IMG_7923.jpg
“När sweatsen var klara cyklade vi dit och hämtade dem. Det är hållbart och lokalt.” säger Olof som är en av grundarna till Göteborg Manufaktur.

“När sweatsen var klara cyklade vi dit och hämtade dem. Det är hållbart och lokalt.” säger Olof som är en av grundarna till Göteborg Manufaktur.

IMG_7911.jpg

Otvättade jeans, materialfokus och produktion inom cykelavstånd

Hej Göteborg Manufaktur! Hur är läget? Hur kom det sig att ni startade?

– Hej Alejandra! Allt är bra med oss här, kul att du kom förbi! Jonas och jag (Olof) startade för ganska precis 4 år sedan som en jeansreparation i en vintagebutik i Majorna. Vi träffades på Textilhögskolan i Borås och bestämde när vi vara klara med utbildningen att vi ville starta något tillsammans där vi jobbade med jeans och med händerna, så vi köpte en symaskin och drog igång! En symaskin blev fler och för 2 år sedan fick vi möjlighet att ta över en lokal i Linné samtidigt som Vintagebutiken la ner så vi flyttade dit och tog då in ett antal varumärken, jeans och andra kläder, och öppnade butik. I maj i år flyttade vi igen och öppnade butiken på Tredje Långgatan.

– Vi startade butiken för vi själva saknade en butik som sålde ordentliga otvättade jeans och rejäla kläder och det kändes som ett naturligt steg i utveckligen.

När man tittar in i er butik möts man av rejäla jeanstyger, naturligt doftsatta parfymer och en hantverksanda. Kan ni berätta om hur ni tänker vid inköp?

– Vårt fokus ligger först och främst på materialet. Vi kommer från en textilbakgrund och är väldigt intresserade av tyger, färger, bomull, sömmar och den biten, känslan i ett plagg och informationen kring den. Sen går vi på passform, stuk, färg, märke och pris. Vi letar alltid efter plagg som är producerat på bästa möjliga sätt, vilket land det kommer ifrån och vilka som står bakom plagget är väldigt viktigt. Att ha höga krav där ett bra sätt att börja för dt sållar bort stora delar av marknaden, tyvärr! Inköp är en klurig bit, vi har inte drivit butik så länge så vi har inte så stor erfarenhet ännu men det är en bit vi ständigt försöker förbättra.

Olof Norman

Olof Norman

IMG_7872.jpg
IMG_7920.jpg

Förutom att sälja andra varumärken så har ni även egna märken. Berätta om dom!

– Ja det stämmer, vi har vårt egna märke Göteborg Manufaktur Sportswear där vi gör ullplagg så som mössor, halsdukar och en tröja som vi stickar och syr i Alingsås. Det märket har varit med oss sedan start då vi visste precis vad vi sökte efter och kunde inte hitta det hos andra leverantörer. Vi gillar verkligen ull som material och tröjan vi har gjort, Gensare, ser ut om en klassisk bomullssweat, det är baserad på en tröja från 30-talet, men är i 100% ull.


– Sen har vi även Tjap Karbo, det senaste tillskottet. Det startade i våras när en skräddare som heter William Baxter flyttade in i våra lokaler. Vi ville göra lokalproducerade plagg tillsammans och under Tjap Karbo har vi hittills gjort shorts och nu en sweatshirt där det ekologiskt, tjocka tyget är stickat i Ulricehamn och sytt på Hisingen. Vi håller ständigt på att utveckla fler produkter men det får ta den tid det tar. Tanken med båda varumärkena är att göra plagg så lokalt som möjligt och försöka visa på att det är möjligt att göra högkvalitativa produkter i Västsverige. När sweatsen var klara cyklade vi dit och hämtade dem. Det är hållbart och lokalt!

tjap karbo
IMG_7875.jpg
IMG_7886.jpg
I butiken huserar även William Baxter som driver W.B.B Tailor där du kan sy upp plagg från scratch. Han tar emot beställningar för både dam- och herrplagg.

I butiken huserar även William Baxter som driver W.B.B Tailor där du kan sy upp plagg från scratch. Han tar emot beställningar för både dam- och herrplagg.

William Baxter

William Baxter

Vad innebär hållbarhet för er och hur arbetar ni med hållbarhet?

– Hållbarhet när det kommer till kläder är kort och gott att de håller så länge det bara går. När de går sönder så lagas dem. Kläder ska vara gjorda för att hålla så länge som möjligt och det är det vi strävar efter i det vi erbjuder. Vi jobbar fortsatt med jeansreparation där vi tar emot alla märken och jeans och lagar. Köper du jeans här så ingår fria reparationer. Vi letar också efter märken som erbjuder eko och fair trade eller liknade märkningar men vårt och våra leverantörers fokus ligger på att producera så bra grejer som möjligt och det kan inte göras på bomull eller ull som inte hanterats på ett bra sätt. Vi försöker även undvika plagg med plastmaterial och vi har inga jeans med stretch eller som är förslitna då de har en kortade livslängd än otvättade. Hållbarhet är väldigt viktigt och något vi jobbar hårt för att bli ännu bättre.

Tack Göteborg Manufaktur! Du hittar deras finfina butik på Tredje långgatan 3.