Hållbara klädmärken för den trendkänsliga

Glöm hippiebyxor i hampa och tröjor utan passform. Det har hänt extremt mycket inom den hållbara modebranschen på senare år. Här kommer tips på varumärken som tillverkar etiskt och snyggt mode som jag personligen älskar.

Kings of Indigo

Denimfokuserade Kings of Indigo är baserade i Amsterdam men börjar bli ett av dom mer etablerade hållbara klädmärkena. Mycket snygga enfärgade jeans och denimplagg, men även gobitar som hängselbyxor i manchester. I Stockholm kan du handla KOI hos Ecosphere, Adisgladis och även Grandpa. I Göteborg hittar du märket på Vallgatan 12, Thrive och och Grandpa. Dam och herr.

Armedangels

Tyskt klädföretag som tillverkar etiskt och hållbart mode. Tyngdpunkten ligger på basplagg men du kan även hitta snygga kavajer, printade långklänningar och en del mönster. Du hittar dom hos Thrive i Göteborg (dessvärre verkar Thrive föredra basplagg) och Adisgladis i Stockholm. Dam och herr.

Noumenon

Noumenon Amsterdam är som namnet antyder också baserade i Amsterdam. Deras kollektioner är feminina och här hittar du lite festligare toppar och klänningar – dvs inga beige toppar i hampa. Jag ÄLSKAR deras vårkollektion som jag längtat efter jag såg den på mässa i Berlin i somras. Kolla t.ex. denna fantastiska klänning i tencel med bred ärm och fickor. Du hittar Noumeon hos Klädoteket i Göteborg. Endast dam.

Utskurna axlar, trumpetärm och kort-kort hos Cossac.

Utskurna axlar, trumpetärm och kort-kort hos Cossac.

Cossac

Deras egen hashtag #ecohot passar väldigt bra för att beskriva stilen. Precis som Noumenon är plaggen kvinnliga och festligare. Här hittar du zero waste-jackor och sexiga byxdressar. Inte helt otippat att ägaren från Noumeon och Cossac är kompisar. Butiken Ecosphere i Stockholm säger Cossac. Endast dam.

Starry eyes fashion

Mia som driver Starry eyes fashion är även en fin vän som var sådär härlig och varm och omhändertagande när jag flyttade till Göteborg. Hennes plagg tillverkas av vintagetyger från saris, spetsgardiner och lite nytt i viskos. One size-modeller som funkar för olika kroppstyper eftersom det är plagget som ska formas efter din kropp – inte tvärtom. Du hittar hennes plagg på hennes egen hemsida eller hos Klädoteket i Göteborg. Dam.

Nudie jeans

Ett stort svenskt företag med sitt (skitfina!) huvudkontor i Göteborg. Är veteraner och har länge gått i fronten för hållbarhet i klädindustrin. Precis som namnet avslöjar är Nudie jeans skitbra på jeans. Fram tills för ett par år sen körde dom bara unisexmodeller men numera hittar du även dammodeller på jeansen. Det finns flera plagg från Nudie jag älskat tills det bara är trasor kvar, och då har jag lagat dom några gånger i deras gratis lagningsservice. Du som inte har tillgång till en fysisk repair shop kan beställa ett lagningskit online. Dam och herr.

Helgrose

Pyttelitet företag som drivs av Birgitta Helmersson och hennes man Sam, båda är från Australien men Birgitta är halvsvenska och världens gulligaste. Deras koncept är zero waste, minimalistiskt och unisex. Tänk er coola overaller, byxor med hög midja och vida ben och transparenta toppar i naturmaterial mmmm. Jag har ett par byxor med låg gren från dom som min pojkvän har lånat och han är lika snygg i dom, så dom funkar verkligen på olika kroppar. Handgjort i liten skala i butiken som ligger i Mittmöllan i Malmö. Unisex/dam och herr.

Beaumont organic

Detta är så nära du kommer hampa-modet jag raljerat över vi kommer utan att tappa känslan för stil. Brittiskt hållbart märke som jobbar med lite boxiga och raka modeller på plaggen som är i bl.a. linne. Kolla t.ex. den här fantastiska linneskjortan, som jag älskar (men tyvärr inte sitter så bra på mig). Dam.

Linneskjorta från Beaumont organic

Linneskjorta från Beaumont organic

Filippa K

Sist men inte minst, utan faktiskt störst. Filippa K är så etablerade att många inte ens tänker på dom som ett hållbart märke, men dom är genomgående med sitt hållbarhetsarbete och på deras hemsida delar dom med sig av generöst med information om exakt var plaggen tillverkats och ifall teamet varit där och kollat fabriken. En förebild. Dam och herr.

Maxiklänning från Filippa K

Maxiklänning från Filippa K

Vad ska jag guida er i härnäst? Hudvård eller något annat?