Hem, bitterljuva hem

Snart har jag varit hemma i Stockholm i en månad, och jag har ingen aning om hur dagarna kunnat gå så snabbt. Jag tänker på vattenbristen i Sverige och målar om hemma med miljövänlig färg. Jag saknar fortfarande Göteborg, men har haft fina veckor i Stockholm. Över påsken blev stan sitt gulligaste jag solen sken och ett tag kändes det som om det var sommar. Vilket fick mig att tänka på vattenbristen i Sverige. Det kommer att bli torka i år igen och grundvattennivåerna är låga.

hot pink färgbygge

Vi måste spara på vattnet

Förra året var det så varmt att det infördes vattningsförbud i flera delar av landet (eller var det i hela Sverige?). På Västra götalands läns hemsida kunde man läsa om tips på hur man skulle göra för att spara på vattnet; inte diska under rinnande vatten, inte spola vatten i väntan på att det ska bli kallt utan hellre ställa in en karaff i kylskåpet osv. I Stockholm verkade ingen ha noterat det hela. Det som gör mig mest orolig är att stockholmare inte ska göra något i år heller. Själv har jag börjat tänka på att dra ner vattnet (eller stänga av det helt) när jag tvättar håret, stänga av kranen när jag borstar tänderna och inte hälla ut rent vatten. Jag tänker ofta på hur sjukt det är att vi har rent vatten i våra toaletter, och är så fruktansvärt bortskämda med något som är en sådan humanitär kris på andra håll.

färgbygge färgen balett

Helt miljövänlig väggfärg från Färgbygge

För något år sen messade jag Sara Garanty och bad om tips på den miljösnällaste färgen att måla om hemma med, hon nämnde Färgbygge som den allra snällaste. Jag googlade, mejlade dom och läste på och fick lära mig flera saker jag inte visste om väggfärg sedan tidigare. T.ex. behöver innehållsslistan inte redovisas på samma sätt som vi är vana vid från mat- och hudvård och i princip all väggfärg innehåller plaster. Färgen från Färgbygge som jag använt när jag målat om hemma består av 95% naturligt innehåll och är såpass ofarlig att butikspersonalen i färgbutiken sa att jag kunde rengöra penslarna i handfatet. Nu har jag målat både mitt sovrum och mitt vardagsrum och är supernöjd. Jag är inget proffs på färg, men denna är nästan helt doftfri och täcker bra med bara två lager. Lite dyrare än konventionell färg men eftersom man målar om så sällan och man stöttar ett litet kämpande ekovänligt företag tycker jag att det kändes helt okej. En burk på 2.7 L kostar 695kr hos Colorama. Färgen heter Naturum och går att bryta i vilken kulör som helst. Du går alltså bara till en färgbutik som säljer produkten och sen pekar du på en färgkarta och anger vilken färg du vill ha. Mitt sovrum är nu starkt rosa/cerise och vardagsrummet är i en blek rosa kulör – och jag är så jävla nöjd! Bästa påskägget jag någonsin fått gav jag mig själv i år.

Om du blir sugen på att måla om hemma så rekommenderar jag Colorama på Folkkungagatan (Wirströms Järn & Färg). Fråga efter Jennie eller Sebastian, dom har varit så jävla kunniga och hjälpsamma och fattar ens grej direkt. Färgerna jag målat med heter Balett (den ljust rosa) och NCS S 2050-R20B.

Hur var din påsk?