Hållbara böcker och boktips med Madeleine Persson från Recensenten

Hållbara böcker och boktips med Madeleine Persson från Recensenten

Hållbarhet i förlagsbranschen och boktips

Madeleine Persson är inte bara en av mina närmaste vänner, som dessutom tar superfina bilder, hon har även jobbat i förlagsbranschen i många år och driver bokbloggen Recensenten.se. Jag har ställt några frågor till henne om hållbarhet i bokvärlden.

Madeleine Persson driver bokbloggen Recensenten.se

Madeleine Persson driver bokbloggen Recensenten.se

Hej Madeleine, du driver bokbloggen Recensenten.se och har mångårig erfarenhet från förlagsbranschen. Ser du hållbarhetstrender även i din bransch? (Tänker typ att du kan svara alltifrån om man tänker mer på miljön på förlagen till att det kommer ut vissa titlar)

– Absolut! Främst i hur vi producerar böckerna. Allt från hur man trycker en bok till vad för slags papper man använder. Ta fram en bok och kika på de första sidorna, samma sida som du hittar information om vart boken har trycks ska det finns en FSC-stämpel med ett FCS-nummer. Det betyder att tryckeriet garanterar att boken har trycks på papper från ansvarsfulla källor och med FSC-koden kan man spåra pappret ända ned till vilket träd man använt i vilket område. 

– Om du står i en bokbutik och vill köpa en bok och du inte hittar FCS-stämpeln, skicka ett mail till förlaget och fråga varför dom inte valt papper från ansvarsfulla källor. Oftast kostar det inte så mycket mer om man bokar pappret i förväg, så det finns inga bra bortförklaringar.

På sistone har det kommit böcker som Modeslavar, Den lilla svarta, Badskumt och andra böcker som handlar om klädindustrin och skönhetsbranschen. Har du tips på böcker som man bör läsa om man vill lära sig mer om hållbarhet?

– Jag vill tipsa om Slow fashion av Johanna Nilsson och Jennie Johansson från Ordfront Förlag, det är en liten guide till hållbart mode men också fakta om dagens ”fast-fashion” och hur den förstör vår planet. Ett bonustips är romanen Blå av Maja Lunde, en framtidsdystopi om hur vår planet skulle kunna se ut om vi inte börjar ta hand om den bättre. Den är lika skrämmande som vacker!

Boken "Blå" av Maja Lunde. Foto: Madeleine Persson från  Recensenten s instagram

Boken "Blå" av Maja Lunde.
Foto: Madeleine Persson från Recensentens instagram

Generellt verkar det svårt för författare att försörja sig som författare. Hur kan vi bidra till böckernas överlevnad? 

– Det är en jättebra fråga, det finns massor du kan göra!

  1. Ta till vana att ge bort böcker i present. Varför kan aldrig en bok vara årets julklapp?!

  2. Läs med dina barn eller barn i din omgivning så att dom växer upp med böcker, är det svårt kan man försöka med ljudböcker)
  3. Har du inte råd att köpa böcker kan du alltid låna på bibblan, författaren får en liten ersättning där med.
  4. Håll utkik på ditt favoritförlags evenemang genom sociala medier, ofta har dom utförsäljning någon gång om året eller roliga bokreleaser.
  5. Och så vill jag slå ett slag för alla grymma människor som jobbar med att sälja/låna ut böcker. Fråga dom om tips! Vet du inte vad du är sugen på? Berätta om dina 3 favoritböcker, dom kommer se den röda tråden och ge dig bra förslag.

Boken Slow Fashion som Madeleine tipsar om är skriven av Johanna Nilsson som driver bloggen Slowfashion.nu och smyckesmärket Johanna N.

Själv håller jag på att läsa ut boken Omställningen av Jens Ergon, som är lika delar ångestframkallande som hoppingivande. Inom kort kommer ni få läsa mer om den och om Jens Ergons syn på klimatfrågan. Vad har du för boktips på temat?