Minimalist på 30 dagar: Gör det av med smink & hygienprodukter

IMG_9111.jpg

Om du precis som jag har en stor passion för hudvård och smink så kan det lätt samlas upp väldigt mycket på kort tid. Vi är på ständig jakt efter den perfekta krämen, rengöringen som gör vår hy bebislen och ett serum som löser alla världens problem. Det är dock långt ifrån alla produkter i badrummet som faktiskt håller måttet så här finns det ofta stor städpotential.

Bäst före datum på smink

Visste du att smink och hudvård har bäst före-datum? Märkningen ser ut som en liten burk och innehåller en siffra, t.ex. 12M betyder att produkten är hållbar ett år från det att du öppnade den. Precis som med mat så handlar det dock om att känna, lukta och se om den förändrats för den kan vara bra längre eller kortare än så.

Ge bort, återvinn eller kasta i soporna

Dom flesta hygien- och kosmetikaprodukterna kommer i plastförpackningar eller i glas, dessa återvinner du enkelt i din vanliga återvinningsstation. Handlar det dock om nagellack eller andra kemikalier bör du lämna in dom så att dom omhändertas på rätt sätt. Sedan en tid tillbaka kan du lämna in hårspray, nagellack och allt det där du inte ska kasta i hushållssoporna på Kicks eller där du brukar lämna in färg och kemikalier.

Har du saker som du kanske inte ens öppnat eller bara testat en gång och som fortfarande är i fint skick? I Facebook-gruppen Beauty & bullshit kan du sälja produkter i fint skick, annars är det ibland uppskattat att ge bort till ett syskon eller en vän.

Spara (bara) det du använder

Egentligen bör du göra dig av med så mycket som möjligt och sedan inte införskaffa något nytt. Det finns många produkter som går att använda till flera saker. T.ex. behöver du kanske inte både rouge och läppstift, utan ett krämrouge eller ett läppstift kan fungera lika fint som bägge två, en mascara kan du lätt använda som eyeliner med hjälp av en pensel - hitta nya användningsområden för det du redan har. När det kommer till hudvård finns det massa produkter vi redan har hemma som funkar fint. Med socker och en valfri olja kan du göra en kroppsskrubb, med salt och olja en läppskrubb. Olivolja, rapsolja, tistelolja och andra nötoljor funkar utmärkt som både rengöring och istället för kräm – om minimalisten själv får välja.