5 saker om smink jag önskar jag hade vetat när jag var tonåring

Jag började sminka mig i mina tidiga tonår, visserligen mest med Isadoras puder som kostade typ 89kr och en svart kajalpenna från H&M. Jag var ju s.k. alternativ och spelade i band och skulle mest se svår ut, inte mycket har hänt på den fronten i för sig, haha! Jag önskar dock jag hade känt till några saker.

 1. Ta hjälp med att matcha foundation.
  Det är svårt att se sin egen färg och det beror mycket på vilket ljus det är där man befinner sig. Jag tycker fortfarande att det är svårt men nu för tiden vågar jag be om hjälp i butiken. Det kan vara lite läskigt att be om hjälp för vissa, men det är fett värt istället för att gå med en färg i ansiktet som inte matchar ens hudton.
 2. Finnar och rött läppstift är inte en snygg kombo.
  När man använder rött läppstift förstärks det röda i ens ansikte. Har man alltså lite röda näsvingar eller som jag hade mycket av i tonåren, finnar, så blir dessa extra synliga, vilket man sällan vill. Vill du inte framhäva dina finnar är det därför bäst att lägga tid på att dämpa all rodnad i ansiktet, inklusive finnarna och sen lägga ditt röda läppstift.
 3. Satsa på hudvården.
  Sminket kommer inte sitta bra, snyggt eller länge om huden under är obalanserad. Ta dig tid att lära känna din hud och försök för guds skull inte torka ut den om du har fet hy. Hitta istället en olja och rengöring som din hy blir glad av. Funkar, jag lovar.
 4. Skit i alla regler.
  När jag var i tonåren och läste tjejtidningar stod det ofta asdåliga tips, typ "använd en femkrona schampo" eller "om du har denna ansiktsform ska du sminka dig såhär". Saken är den att... det är bara trender. Du får göra hur du vill. Har du en rund ansiktsform så behöver du inte alls sminka dig för att göra ansiktsformen mindre rund t.ex.
 5. Våga oavsett vem du är.
  Killar får sminka sig, tjejer får sminka sig, icke-binära får sminka sig. Och du får sminka dig precis så som du vill och när andra gör det – låt dom.
  Bilden är på mig från när jag var 15, tagen i Myrsjöskolans toalett.