Tänk så här för att avstå klädinköp

Mycket av kläderna vi köper använder vi inte alls, jag läste någonstans att vi endast använder 1/3 av vår garderob. Det gäller mig med, men sedan jag rensade i min garderob och bestämde mig för att äga färre plagg så har jag försökt vara mer eftertänksam med vad jag stoppar in igen. Minnet av hur jobbigt det var att rensa är alldeles för färskt, haha!

upload.jpg

Jag har hittat två tankar som hjälper mig i att tänka lite mer medvetet kring mitt införskaffande och jag tänkte dela med mig av dessa här i hopp om att det kan hjälpa fler att välja färre. 

Är detta något jag vill ha bara för att det är fint, eller är detta något jag vill ha för att det är fint och jag kommer använda det?

Väldigt ofta är det faktiskt bara så att jag tycker det är fint och vill äga det, utan att ha en plan för när eller hur det skulle komma till användning. Kanske har jag en idé om att livet skulle bli lite härligare om jag ägde det eller så dras jag till plagget som en skata till skinande saker, oavsett om det är min stil eller till och med storlek. Men att bestämma saker utifrån en jag-vill-ha-girighet känns inte särskilt klokt och kommer jag fram till att det bara är för att jag vill äga allt som är fint så blir det lättare att avstå.

Den andra tanken jag brukar använda mig av är: 

Är detta den typ av plagg som skulle åka ut snabbt i en garderobsrensning?

Efter att ha haft några större garderobsrensningar genom åren har jag lärt mig vilken typ av plagg som snabbt åker ut. Blusar med passform jag inte är bekväm i, t-shirts med tryck, reklam- och give away-t-shirts och liknande är plagg som ofta ryker först när jag rensar. Är detta den typ av plagg? Köp det inte. Delas det ut gratis som give away? Ta inte emot det. Det är faktiskt helt okej att säga "nej tack" till plagg du inte kommer att använda.

Vad har du för tips för att inte köpa mer kläder än du behöver?