Fairphone lanserar ny etisk smartphone – och satsar på Sverige

Det värsta med att jobba med PR och kommunikation är att man måste hålla så spännande saker för sig själv, men idag får jag äntligen berätta vad vi jobbat med på sistone.

Mad Luck har fått Fairphone som kund

Min kollega Maria fick för några månader sen ett telefonsamtal från Amsterdam, det var det Nederländska företaget Fairphone, det första och fortfarande enda företaget som gjort en helt etisk smartphone, som undrade om Mad Luck ville jobba med dom. Hell yes att vi ville! Mad Luck är alltså byrån som fått det ärofyllda ansvaret att arbeta med lanseringen för Fairphone i den nordiska marknaden. Fairphone är alltså ett Nederländskt företag som tidigare lanserat två smartphones. I denna omgång har barnsjukdomar rättats till men designen är fortfarande baserad på moduler, vilket gör att det är enkelt att laga telefonen. Istället för att köpa en helt ny, som du måste med många andra märken, kan du enkelt byta ut enbart den delen som inte fungerar, vilket sparar oerhört mycket koldioxidutsläpp. En sak som jag vurmar extra för är ju schyssta arbetsvillkor och Fairphone arbetar med en mängd olika sociala projekt, bland annat arbetar dom för att höja lönerna från minimilöner till levnadslöner. Nu kanske ni tänker att det är samma sak, men tyvärr är det inte så. Minimilön är bara det lägsta man får tjäna, medan en levnadslön är baserat på en uträkning för att du ska kunna leva på lönen, alltså köpa näringsriktig mat osv.

Fairphone satsar på Norden

Tidigare har Fairphone gått att köpa i Sverige (bland annat i ETC:s webshop) men företaget har inte prioriterat oss i norr, men i och med släppet av 3:an kommer företaget alltså att ge Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark lite extra kärlek.

Förhoppningsvis är tiden inne även i teknik-vurmande Sverige att sluta upp med att köpa telefoner med konfliktmineraler som är tillverkade under dåliga omständigheter.

Jag är upp över öronen stolt och hoppas att nyheten når alla som är ute efter en ny mobiltelefon. Tipsa alla du känner om Fairphone! Här kan du läsa mer om alla tech specs och alla fair specs.