Få dina kläder att hålla länge

Få dina kläder att hålla länge

För att få koll på allt har jag tagit mig ett snack med Agnes Varhelyi som är utbildad textildesigner och har arbetat med kläder och design i alltifrån scenkonst till eget märke.

Agnes Varhelyi

Hej Agnes! Den minimalistiska trenden där folk väljer färre men mer hållbara plagg börjar sprida sig. Vilka material bör man satsa på om man vill ha ett plagg som håller i många år?

– Hej Alejandra! Ja det stämmer, jag är en textilnörd ut i fingerspetsarna. När det kommer till materialval så tycker jag att det viktigaste är att man lär sig lite om de egenskaper som olika material har. Om man har lite grundläggande kunskaper inom materiallära så är det lättare att förstå om plagget som man köper kommer att hålla för ändamålet. Alla textila material håller länge om de används till rätt plagg! Men om jag ska säga några generella tumregler:

  • Undvik syntet nära kroppen då det inte leder bort fukt på samma sätt som bomull gör.
  • Syntetmaterial kan däremot vara toppen till ytterplagg eftersom det ofta är mer tåligt mot nötning. Nu kan man dessutom tillverka återvunnen polyester väldigt enkelt.
  • Investera i 100%  ull om du ska köpa grovstickat. Är det akryl eller annat inblandat så finns det stor risk att den börjar noppa sig efter ett par användningar.

– Jag tycker att det är roligt att många modemärken har börjat använda sig av nya miljövänliga material, håll utkik efter kupro och lyocell som liknar viskos men framställs på ett mer hållbart sätt. Även kul att linne har fått en comeback, ett material som både är behagligt att bära och är väldigt enkelt att odla utan gödsel och bekämpningsmedel.

Jag har nyligen ärvt hemvävda lakan och slås över hur annorlunda tygerna var i början och mitten av 1900-talet mot hur det är nu. Vad är det som har hänt?

– Det är väldigt svårt att peka på något specifikt när textilindustrin i allra högsta grad är ett resultat av resten av samhället. Global kapitalism och konsumtionskultur har lett till att man tillverkar textilier i en takt som man inte gjorde för 100 år sedan. Man tar helt enkelt genvägar som påverkar kvaliteten. Just det där med lakan är faktiskt lite intressant för ofta så tillsätter man kemikalier i slutet av produktionen så att fibrerna ska svälla och lakanen ska se sådär tätvävda ut som gamla lakan gör. Sen tvättar man dem en gång och de är ett myggnät...

Hur ska man ta hand om sina plagg för att göra det så hållbart som möjligt?

  • Tvätta så sällan som möjligt och...

  • ...Tvätta RÄTT när du väl gör det. Din bomullst-shirt kommer alltid att lukta svett efter en användning om du tvättar den i 40 grader eftersom bomull inte blir rent under 60 grader.

  • Ullplagg behöver bara tvättas om de har fläckar, om de luktar illa så räcker det med att vädra över natten.

  • Undvik att torktumla i den mån det går. Du vet det där luddet som man får skäll från grannarna om man inte tar bort? Det är fibrer från dina kläder.

  • För fläckborttagning är galltvål det bästa. Gnugga in fläcken med det innan du kastar in plagget i maskinen.

Riktigt bra grejer att kunna, tusen tack Agnes! Vill du se mer av Agnes Varhelyi så hittar du hennes hemsida här.