Ett minimalistiskt bröllop

För en månad sen friade jag till min pojkvän Love, och han går numera under epitetet Fästis. Förlovningen har också öppnat upp för en ny värld: Bröllopsvärlden. Men mest av allt vill jag ha ett minimalistiskt bröllop.

Jag vill välja bort den galna bröllopshysterin

Om det är något som känns kantat av konsumtionshets och överprissättning så är det väl bröllop. En bröllopsklänning kan kosta i princip hur mycket som helst och även en begagnad kostar några tusenlappar, sedan förväntas man köpa dyra vigselringar och kostym och sedan själva festen. Under bröllopsfesten ska det vara öppen bar, överdrivet med mat, DJ:s, cover-band och det allra dyraste: Platsen. Jag känner mig äcklad av alltihop. Jag vill gifta mig och ha ett fint bröllop med personer som betyder mycket för mig, jag vill att alla ska äta sig mätta och ha roligt, men jag vill inte ha någon överkonsumtion.

Vad är ett minimalistiskt bröllop?

Efter lite funderande och rådfrågande har jag landat i att det är viktigt för mig att ha ett minimalistiskt bröllop, men vad tusan är det då? Jag antar att olika personer har olika idéer om vad detta är, men så här tänker jag (och min fästis).

Klimatneutralt

Resor

För mig är det viktigt att mitt bröllop som är så nära klimatneutralt som det bara går när det kommer till resor. Love är från Jönköping och hans familj bor där, jag är från Stockholm och min familj är baserad här, så oavsett var i Sverige vi väljer att ha vårt bröllop kommer det att vara transporter för folk, så då tänker jag att jag gärna vill ha bröllopet på en plats dit det går att ta sig med tåg.

Mat

Nästa aspekt är då maten. Jag är sedan ett drygt år tillbaka vegan i min kost, Love äter kött och har tidigare jobbat som kock så hans smak är väldigt förfinad. Eftersom jag äter veganskt av klimatskäl främst så känner jag egentligen inget jättestort behov av att enbart ha vegansk mat på bröllopet, även om jag förstås skulle föredra det, men viktigast är då lokala råvaror. Extra roligt vore att hitta mindre producenter och använda sig av sådant som inte skulle säljas vidare p.g.a. estetiska skäl eller p.g.a. normer. Och sedan hitta en kock som tycker det är roligt att laga mat på sånt som anses vara ogräs och skräp och både kan laga god och kreativ vegansk mat men även kött.

Gäster som sparks joy

En punkt jag märkt kan vara den knepigaste att hålla minimalistisk är gästlistan. Vid bröllop behöver man nog alltid sålla vilka man ska bjuda och inte, och det är en öm punkt. För ett par år sen blev hela min familj, förutom jag, bjuden till ett bröllop min styvkusin hade. Alltså min pappa, styvmamma och mina småsystrar fick komma, men inte jag. Det tyckte jag var ett konstigt sätt att bjuda på och det var tydligt att jag inte var välkommen, och det är inte riktigt så jag vill göra. Däremot finns det ju personer som jag skulle vilja bjuda, men som enligt traditionen hamnar ganska långt ner på prio-listan, utkonkurrerade av släktingar och deras partners. Dom flesta jag pratat med tycker att ens bröllop är en tid då paret själva får bestämma allt och bara bjuda efter kärlek och inte efter tradition, men frågan är om den äldre generationen tycker det är OK? Om jag fick välja skulle jag bara bjuda in personer som står mig nära, som finns för mig och som gör mig glad.

Så går tankarna just nu, jag kommer nog få anledning till att återkomma. T.ex. planerar jag ett inlägg om bröllopskläder. Har ni tips på lokaler och platser där man får och kan gifta sig som arbetar hållbart? Tipsa mig gärna så kanske jag kan göra små mini-reportage. Du når mig genom att skriva en kommentar eller använda formuläret på startsidan.