Det blir olagligt med mikroplast i kosmetika

Det blir olagligt med mikroplast i kosmetika

Det här är en fråga som är ständigt återkommande när jag pratar om ekologisk skönhet med folk, speciellt med andra hudvårds- och skönhetsintresserade. Jag tycker det bör vara en väldigt okontroversiell fråga egentligen; Vem vill ha plastpartiklar i sin hudvård eller tandkräm?

Ingen, enligt vår miljöminister Karolina Skog.

40 ton plastpartiklar från våra kosmetiska produkter hamnar i Östersjön varje år. I jämförelse med plastpartiklarna som kommer från våra vägar (dubbdäck river upp!) så är det en pytteliten del, MEN, det är den del vi kan se störst förändring på med minst medel, det berättade en kursare till mig när jag läste copy i våras. Alltså, vi kan påverka det genom att sluta med något som ändå inte gör någon nytta. Jag tycker det låter som ett enkelt val. Eftersom jag är av den ideologiska hållningen att staten bör ta ansvar för alla människors bästa och att samhällsproblem inte bör vara enskilda individers ansvar så välkomnar jag förbudet med öppna armar. (Jag tycker dock fortfarande att dom individer som kan påverka den s.k. marknaden bör göra det.)

Förbudet träder i kraft den 1 juli 2018 och gäller produkter som sköljs av.

Hejdå plasten, vi kommer inte sakna dig!