Därför röstar jag på Vänsterpartiet

upload.jpg

Vi befinner oss i en jävligt speciell situation i Sverige. På söndag är det val och det ser ut som att Sverigedemokraterna kan bli näst störst och få ett stort inflytande. Detta känns förstås katastrof och jag tror alla ni som läser min blogg är lika förskräckta som jag. Men, dessvärre ser jag att människor röstar för att dom själva ska få det bättre, inte för att alla ska få det bättre. Men snälla, lägg din röst på ett parti som vill göra samhället lättare att leva i för alla. Och överväg att precis som jag, rösta på Vänsterpartiet. Detta är varför.

För att samhället behandlar oss olika

Min mamma är invandrare och kvinna. Hon har blivit utsatt för övergrepp som lett till trauman, som många andra kvinnor har hon arbetat med låg lön med att ta hand om våra äldre och hon har diagnosticerats med en psykisk sjukdom som lett till en sjukpensionering. Hon var hemma med barn länge som många kvinnor, hon gjorde ingen karriär, hon hade svårare att lära sig svenska utan brytning (kanske för att hon var hemma mer) och därmed svårare att dölja sitt ursprung. Jag har fått hjälpa henne att ringa kundtjänster och myndigheter. Jag har fått hjälpa henne att fylla i blanketter, att boka tider, att hitta adresser. 

Min pappa är invandrare och man. Han fick snabbt jobb och kunde klättra i karriärsstegen. Han blev chef över en liten avdelning, sedan en lite större avdelning. Han har ingen diagnosticerad sjukdom och har inte behövt vara sjukskriven, han var hemma mindre tid med barn och han kunde lättare lära sig svenska utan att det lika tydligt hörs att han inte är född här. Han har kunnat argumentera för sin sak, boka tider själv och jag har aldrig behövt hjälpa honom att översätta eller fylla blanketter.

Vet ni vad det ironiska är? Båda mina föräldrar är födda i Chile under 50-talet, uppväxta i arbetarklassfamiljer och saknar högre utbildning. Dom kom till Sverige samtidigt och idag bor båda mina föräldrar bor i Nacka kommun. (Dom är separerade sedan länge.) Jag är alltså barn till en som vuxit upp som kvinna och en som vuxit upp som man man och jag har på nära håll sett hur samhället behandlat dom olika. Jag är barn till en med psykisk sjukdom och till en utan psykisk sjukdom och jag har sett hur det drabbat deras vardag olika och varje dag ser jag hur olika deras vardag är. Allt detta bär jag med mig, tillsammans med mina egna erfarenheter, när jag röstar. Men saken är den att deras liv är inte undantag, dom är faktiskt typiska exempel på hur samhället skapar olika liv för oss utifrån kön, klass, ursprung och funktion.

Jag röstar för att alla ska ha det bättre, inte bara jag

Kultur – Alla ska kunna ta del av kultur och arbeta med kultur utan politiska eller ekonomiska begränsningar. Vänsterpartiet har under denna mandatperiod varit med att återinföra gratis inträde till dom statliga museerna, förstärkt biblioteken och dom vill göra kulturskolan gratis för alla. Kulturområdet är ett område det inte pratats om alls i årets valdebatter, men faktum är att kultur inte bara handlar om ett nöje, utan möjliggör forum för skapande, för debatt, för ifrågasättande, för kreativitet och japp, för näring. Och kultur ska inte enbart vara för dom med stålar att betala dyra biljetter. Kultur ska vara för alla. Apropå Sverigedemokraterna och kulturpolitik så uppmanar jag er att läsa denna nyhetsartikel – och kom ihåg vilka som vill samarbeta med dessa. Vet du inte hur partierna ställer sig till SD? Kika här: Valkodex.

Jämlikhet – Som jag beskrev ovan så formas våra förutsättningar i samhället beroende på om vi är män eller kvinnor och invandrare eller inte (bland annat). Vänsterpartiet utgår ifrån en nykter problembild och arbetar för att alla människor ska ha det bra. Barn ska ha samma möjligheter oavsett hur mycket deras föräldrar tjänar, t.ex. vill man att en barnfamilj i behov av försörjningsstöd ska få det med barnens bästa i beaktande. Man vill även ha ett skattesystem som gör det svårare för en liten klick att bli rika som troll medan vissa kämpar för att få pensionen eller lönen att räcka. Och – Vänsterpartiet utgår ifrån det faktum att vi lever i ett patriarkat med klassklyftor, vilket är grundläggande för att råda bot på problemen.

Miljö – Detta är också en fråga som fått alldeles för lite utrymme. Naturskyddsföreningen genomförde en granskning av alla partiers politik och det var varken Centerpartiet eller Miljöpartiet som låg bäst till, utan Vänsterpartiet. Här kan du läsa den granskningen. Bland annat vill Vänsterpartiet minska som konsumtionsbaserade utsläppen (idag mäter man ju oftast utsläpp enbart från produktionen som ofta sker i öst för att säljas till oss i väst) – vilket jag anser är grundläggande om vi ska nå några som helst klimatmål samt faktiskt stoppa den sjuka misshandeln av vår planet.

Använd din röst, och använd den klokt. Och du, den som säger att ingen dött av liberalismen, den spottar på min och många miljoners, historia.