Minimalist på 30 dagar: Dags att säga hejdå till juvelerna

IMG_8877.jpg

När jag nyligen rensade bland mina smycken hittade jag många med ett speciellt minne knutet till sig. Jag har förstås det traditionella guldhjärtat från när jag föddes, ett halsband mamman till min första pojkvän gav mig, mitt första örhänge jag bar som litet barn och silverkorset jag fick av en viktig person när jag tog studenten. En del av dessa smycken kommer jag att behålla, för visst ska en minimalist behålla sådant som ger en glädje, men väldigt många av smyckena gjorde jag mig av med och ett par ska få ta ny form.

Donera smyckena med lågt värde

Halsband, hårsmycken, örhängen och andra accessoarer från vanliga kläd- och billiga smyckeskedjor ger jag till Myrorna. Hit ger jag även smycken som har lågt andrahandsvärde, även om dom för mig kanske kostade mycket. T.ex. har jag ett fantastiskt halsband som tillverkats i ett kvinnokollektiv i Sydamerika till förmån för kvinnors rättigheter. Det kostade mig några hundralappar, men jag vet att det troligen inte har samma värde om det säljs i andra hand. Där tänker jag att det snarare var en ekonomisk donation för min del och att fler kan få nytta av det om det säljs av Myrorna.

IMG_8881.jpg

Återvinn guldet och gör ett nytt smycke

Det finns guldsmeder som tar emot guld, smälter ner det och skapar ett nytt smycke åt dig. På så sätt kan ditt smycke användas igen. Du kanske har en guldkedja som är för kort, eller något annat som inte passar dig – gör något nytt av det istället!

Sälj smyckena av ekonomiskt värde

Pantbankar tar emot guldsmycken och vintagesmycken samt märkesklockor och ger dig kontanter direkt. Men du kan även sälja smyckena till någon som tycker det är fint och vill använda det. Du kan sälja dessa på bl.a. Tradera, Blocket, Facebook-grupper eller marknader.

Det viktigaste är att smyckena gör någon glad, för det är det vi har smycken till!

Tips! Är dina silversmycken smutsiga? Lägg aluminiumfolie i botten av en kastrull, lägg i dina smycken och häll på vatten tills smyckena täcks. Koka upp. Ta av från plattan och strö över ett par matskedar bikarbonat.