Minimalist på 30 dagar: Rensa ur din garderob

IMG_8872.jpg

Beroende på var du bor kan det vara rimligt att ha olika mängder av olika typer av klädesplagg. Jag som bor i Göteborg och spenderar mycket tid i Stockholm upplever dom fyra årstiderna med dom olika vädren det innebär, men jag har valt att dela upp min garderob i en sommar-garderob och en vinter-garderob. Om du har liknande typ av väderväxlingar där du bor så kan du göra på samma sätt, bor du på ett ställe med ett väder som kräver mer av en annan typ av kläder får du givetvis anpassa din garderob.

Skapa en minimalistisk garderob

Det finns egentligen olika sätt vi kan skapa en minimalistisk garderob på men detta är ett sätt som jag upplever som effektivt på så sätt att det går relativt snabbt och du upplever en ordentlig effekt direkt, vilket är bra vid förändringar. Det finns även metoder då man ska hänga alla sina plagg i åt andra hållet och efter tre månader donera alla plagg man inte använd, men jag tycker det är svårt eftersom vissa plagg inte används just för det inte är säsong.

Lägg ut alla dina kläder på golvet, sängen eller en annan överskådlig plats. Gör högar utifrån typ av klädesplagg. Jag brukar dela in det såhär:

Byxor & kjolar, klänningar, linnen & t-shirts, tröjor & koftor, trosor & BH:ar, strumpor & strumpbyxor

Nu ska du sortera upp kläderna i vad du ska spara och vad du ska göra dig av med. Jag brukar göra två högar. En hög är allt jag blir glad av OCH använder och den andra högen är allt annat. Var bestämd mot dig själv. Att behålla ett plagg som inte passar och man inte har använt på länge för att man en gång hoppas på att kunna ha det, eller för att man har ett fint minne förknippat med det är inte bra skäl till att spara kläder. Minnet sitter ju inte i det materiella och att ha kläder som inte passar en är faktiskt bara onödigt.

Utifrån högen med spara-kläderna plockar jag undan allt som är sommarplagg och som jag inte kommer använda nu under vintern och lägger i en låda och ställer undan den.

Utifrån högen med allt annat sorterar jag sedan ut det som ska ges till Myrorna eller om det finns plagg jag hellre vill tjäna en liten slant på. Kläder med andrahandsvärde är framför allt märkesplagg. Svenska märken som Acne, Whyred etc brukar funka bra att sälja vidare, även etablerade internationella designmärken.

IMG_8869.jpg

Till välgörenhet

Kläderna jag inte vill eller orkar sälja lägger jag i en pappkasse (eller så många som behövs) och ställer vid min ytterdörr så att jag kan ta med mig dom till närmsta Myrorna nästa gång jag går ut. Gör dig av med kläderna asap, så att du inte blir nostalgisk och hittar på anledningar till att behålla saker.

Spara

Hallå! Detta är kläderna som passar dig, som gör dig glad och som du använder. Dessa ska du ta hand om! Vik ihop kläderna på samma sätt så att dom blir lika stora och lägg in i garderoben. Häng upp det som trivs bättre på galge. Kika gärna på mitt inlägg om klädvård för att få tips på hur du tar hand om dina plagg utifrån material.

Tips! Avsätt tid för detta, gör det när du är mätt och sätt på en go pod eller musik att lyssna på. Försök även vara snabb så att du blir klar innan du måste göra något annat, så behöver du inte leva i en stor hög av kläder resten av veckan.