Hur du blir bättre på att posera med enkla medel

Att vara fotogenisk är inte något man föds med. Det är nog få som är bekväma framför kameran utan att ha övat på det innan, precis som med allt annat, men med lite träning kan vem som helst bli bättre på bild. Här är några saker att tänka på.

IMG_0715.jpg
IMG_0728.jpg

Små förändringar gör stor skillnad

När du blir fotograferad och är ovan vid att stå framför kameran är det lätt att du hamnar i samma typ av stela leende och när du sedan går igenom bilderna ser dom ut som kopior av varandra. Fokusera istället på att göra små förändringar mellan varje klick. Le stort, le lite mindre, le med tänder, le utan tänder, öppna munnen lite och stäng den igen. Detsamma kan du gör med ögonen; öppna dom något, stäng dom något, lyft ögonbrynen, sänk ögonbrynen. När du sedan kollar igenom bilderna kommer du att märka att väldigt små förändringar i ditt ansiktsuttryck ger stor skillnad för bildens uttryck och känsla.

Använd händerna

Vid en av mina första tillfällen framför en professionell fotograf bad han mig “göra något med händerna” – inte helt enkla instruktioner, speciellt inte för den ovana. Det behöver dock inte vara så svårt att ge liv åt en bild genom att använda händerna. Testa att lägga ihop händerna på olika sätt; lägg ihop handflatorna, låt fingrarna flätas ihop, lägg ena handen på kinden, knyt näven under hakan, kupa handen lätt runt ögat, lek med håret… Det finns egentligen ganska mycket att göra med händerna, det enda som sätter gränserna är hur mycket du vågar testa. Titta på bilderna jag har lagt upp här, visst gör det skillnad i vilken känsla bilden uttrycker?

IMG_0726.jpg
IMG_0724.jpg

Magen in, brösten ut – eller?

En klassisk instruktion är att dra in magen och puta ut med bröstkorgen. Det låter ju sådär att framhäva brösten och dölja magen, men om man istället tänker att skapa en kurva i kroppen tror jag att vi hamnar mer rätt. Istället för att fokusera på vilka delar du vill framhäva och inte kan du tänka på att skapa en form av kroppen. Detta kan vara något så litet som att sära lite på fötterna, sträcka på nacken, vinkla huvudet, sträcka på tårna eller variera positionen av axlarna.

Tillåt dig att få känna dig töntig

Jag vet, du kommer antagligen känna dig löjlig när du för första gången försöker posera på ett nytt sätt, men det är okej. Något som känns superfult kan se superfint och bra ut på bild – här kan du även ta hjälp av fotografen och be den om vägledning. Är det en duktig fotograf kan hen lätt guidea dig och säga vad som ser bra ut och inte, eftersom detta inte bara handlar om dina poser utan även om hur ljuset faller, omgivningen och allt annat som syns i bild.

Alla foton: Madeleine Persson

Make up artist: Alexandra Mitrovski

Vågar du visa dina bilder där du testar nya poser? Hoppas! Du får hemskt gärna dela med dig i kommentarerna. <3

IMG_0731.jpg