Hållbart mode i Göteborg: Blek Swimsuits

Klara Pilhall och Jesper Evertsson bor i Göteborg och driver det hållbara badklädsmärket Blek Swimsuits. På bara ett år har paret hunnit gå från idé till färdig produktion, få återförsäljare runt om i Europa och även USA och dessutom få en av sina modeikoner att bära deras badkläder. Dom var gulliga nog att spendera en fredagkväll med mig i sin mysiga lägenhet i Landala.

Hej Klara och Jesper! Ni ligger bakom det Göteborgsbaserade märket Blek. Hur kom det sig att ni startade?

– Blek startade på många sätt som en motreaktion mot dagens swimwear-industri och hur unga tjejer porträtteras av media och samhället i stort. Vi har alltid haft en fascination för uttryck och mode, men ville också skapa en plattform för debatt och samhällskritik. Ambitionen är därför att erbjuda ett alternativ till dagens badmode och ett varumärke som fler kvinnor kan identifiera sig med.

– Att det blev just baddräkter är till stor del en tillfällighet. Vi har en bakgrund inom ekonomi och arkitektur och letade efter ett kreativt sidoprojekt där vi kunde sammanföra våra erfarenheter och kunskap med vårt samhällsengagemang. Blek blev helt enkelt ett sätt för oss att ta oss an dom frågorna och utmana bilden av femininitet och ungdom.

Klara Pilhall och Jesper Evertsson har en bakgrund inom ekonomi och ett stort modeintresse.

Klara Pilhall och Jesper Evertsson har en bakgrund inom ekonomi och ett stort modeintresse.

IMG_5788-2.jpg

I Göteborg finns mycket hållbara modeföretag, vad innebär hållbarhet för er?

– Hållbart företagande har alltid utgjort en förutsättning för vårt arbete med Blek. Alla våra produkter är tillverkade av återvunnen polyamid som härrör från exempelvis fiskenät och PET-flaskor. Hållbarhet är idag ett relativt diffust begrepp som successivt har urholkats till följd av greenwashing och miljöpåståenden i reklam. Det är därför viktigt för oss att erbjuda transparens och tydlighet samtidigt som vi ifrågasätter normer och letar efter alternativ på ett socialt, politiskt och ekologiskt plan.

Hur tillser ni att produktionen håller era hållbarhetskrav?

– Vid uppstarten av Blek värdesatte vi att etablera goda kontakter med fabriker runt om i Europa. Vi arbetar uteslutande med mindre aktörer och besöker regelbundet våra fabriker för att säkerställa tillfredsställande arbetsmiljöer och produktion.

Modellerna har raka och enkla linjer som framhåller snitt framför detaljer. Var kommer inspirationen till era designs ifrån?

– Att som skandinaviskt varumärke dra minimalistkortet kan kännas trött, men vi bär själva relativt enkla plagg i vår vardag och har en förkärlek för en avskalad och rå estetik. Inspirationen till vår sommarkollektion, ”Salaryman”, är hämtad från affärsmän och kontorsmiljöer i Tokyo, där fotografen Lars Tunbjörk har varit en viktig förebild för kollektionens tonalitet och färgskala.

Just nu säljer Blek baddräkter, finns det planer på att göra fler typer av badplagg?

– Vi kommer att expandera vår produktlinje under nästa sommar och addera ytterligare plagg som komplement till våra baddräkter. Ambitionen är att erbjuda en mer androgyn och komplett bild av varumärket. Missa inte förhandsvisningen av vår SS19-kollektion på SEEK om du har vägarna förbi Berlin i början av juli.

IMG_5763.jpg
IMG_5833-2.jpg

Om ni fick visionera fritt, hur ser den svenska modeindustrin ut om 5 år?

– En viktig del av arbetet med Blek är att öka förståelsen för plagg och dess värde. Många mindre varumärken arbetar idag med redesign men även större aktörer börjar att ta efter, här finns en outforskad potential som vi tror kommer att få ett bredare genomslag de kommande åren. Det är viktigt att mindre varumärken är föregångare i sådana här frågor och visar att hållbarhet och företagande kan gå hand i hand. Vi har själva inte nått hela vägen än och arbetar flitigt med att utveckla vår affärsmodell och komma upp med nya alternativ. Genom att fortsätta att förnya oss och ifrågasätta konventionella affärsmodeller strävar vi efter att vara en föregångare även i framtiden.

Finns det något annat hållbart märke ni vill tipsa om?

– Absolut, spana in XV Ateliers kollektion för SS18.Varumärket drivs av fyra tjejer från Borås som arbetar aktivt med att utmana könsnormer och utveckla hållbara textilprodukter. Vi utlovar omedelbara ha-begär för alla unisex-junkies där ute som vill få sina munchies tillfredsställda.

IMG_5797-2.jpg

Vill du läsa mer om Blek Swimsuits,? Eller köpa dig ett minimalistiskt och hållbart badplagg? Du hittar deras webshop här.