Att rensa enligt KonMari-metoden

Att rensa enligt KonMari-metoden

Skrivbordet är fullt av sminkprodukter från morgonen blandat med kontorsmaterial och en och annan tekopp, på golvet ligger gårdagens kläder och i bokhyllan har böckerna ramlat omkull och samsas med kameror, fotoalbum och en och annan pryl utan mening eller mål – hur känner du dig? Själv blir jag skitstressad och känner en inre disharmoni. Det liksom kryper i kroppen och jag känner mig un-easy. 

Jag har aldrig varit en pedant och jag är fortfarande inte det men jag står bara ut med plotter till en viss gräns, sedan går det ut över mitt mående. Eftersom jag ska flytta passar jag på att städa och rensa bort sådant jag inte använder. För att få inspiration i mitt rensande köpte jag boken Konsten att städa av Marie Kondo, sexigt namn va? På boken alltså. Jag har hört många YouTubers prata om KonMari-metoden (jag är hela tiden rädd att råka byta ordning på hennes namn, vilket blir en svordom på spanska...) och varit nyfiken länge. Vad är det med hennes metod som är så revolutionerande? Och vad handlar det ens om?

Marie Kondo är en japansk mästerorganisatör som västerlänningar med för mycket prylar tagit till sitt hjärta. I korthet handlar hennes metod om att göra sig av med alla dina tillhörigheter som inte ger dig positiv energi eller glädje om man så vill. När du rensar ut din garderob ska du gå igenom varje plagg för hand, ett och ett, hålla i det, känna på materialet och gå efter känslan du får i kroppen. Tänder plagget en gnista i dig? Då ska du behålla det. Om det inte gör det så ska du kasta det. Men du ska också göra dig av med allt samtidigt och du ska göra dig av med sådant du inte använder. Som anhängare av en strävan efter en hållbar livsstil och etisk konsumtion blir jag förstås tilltalad av en metod som syftar till att se detaljerna i ett plagg. Om vi tittar noga, känner efter och vill att vårt plagg ska hålla länge tror jag att vi gör oss själva, vår ekonomi och vår planet en enorm tjänst. Det finns ingen anledning till att äga plagg som inte håller över tid. Samtidigt finns det en spirituell dimension i hennes metod, vilket också tilltalar mig. Om vi tar exemplet med kläder igen så förespråkar hon att du ska ha kläder framme hela tiden, oavsett årstid, för plaggen mår bra av att du delar med dig av din energi, luftar dom, rör dom, pratar med dom och har dom närvarande. Jag vet att jag är hippie, men jag tycker det är fint. Ärligt talat: Jag vill ha en sån relation till mina ägodelar. Inte för att jag tror att mina plagg har agens, utan för att jag tror att jag mår bättre om jag ser till varje plagg för vad det är. 

Jag har inte läst klart boken i skrivande stund, men jag kommer definitivt att läsa ut den snabbt och ta med mig av hennes metod, för hela mitt inre skriker efter att äga mindre och leva mer.

Vad har ni för tankar kring rensande? Har ni någon metod och hur funkar den?