Minimalist på 30 dagar: Att städa ur bokhyllan

Böcker jag läser eller ska läsa ut under november, som sedan får en annan ägare.

Böcker jag läser eller ska läsa ut under november, som sedan får en annan ägare.

Böcker är något som jag själv har haft svårt för att göra mig av med. Dels kan det handla om pengar, böcker brukar ju ändå kosta en liten slant, men det handlar nog mer om symboliken. Men böcker som bara står och dammar i en bokhylla gör inte någon klok.

Klokheten sparas i dig

En bok står för vishet och kunskap och jag vill gärna se mig själv som en litterär och intellektuell person och det är nästan en statussymbol i vissa kretsar att ha mycket böcker eftersom det utstrålar att man är just kunnig och klok. Så det första steget för mig var att omvärdera vikten av att se ut som att man är lika klok som man faktiskt är, för kunskapen har jag ju redan sparad i mig och i ärlighetens namn är det väldigt sällan som man läser om en bok eller letar upp ett citat.

Sälj gammal kurslitteratur

I min bokhylla har jag framför allt haft två typer av litteratur. Romaner och kurslitteratur. Nu är det såpass fiffigt att kurslitteratur har ett andrahandsvärde, om den inte blivit för gammal. Studenter köper gärna begagnad kurslitteratur för att spara pengar, så du gör klokt i att lämna in din gamla kurslitteratur till t.ex. Campusbokhandeln som finns på olika ställen i Sverige, eller din lokala campusbutik.

När jag rensade ur alla mina antropologi-böcker så lämnade jag in dom till Campusbokhandeln och fick veta att dom var värda uppåt 3000kr. Inte illa för något jag aldrig använde.

Pocketböcker lämnas till välgörenhet

Resten av mina böcker bestod mest av romaner i pocketformat och dessa är inte särskilt mycket värda för dig som privatperson, däremot kan t.ex. Myrorna och Stadsmissionen sälja dom i sina butiker. Beroende på vilken typ av böcker du har kan det finnas andra som är intresserade, förutom vänner och bekanta som kanske vill läsa någon av dina böcker så kan du höra med dina grannar om ni ska ha en bokhylla i ett gemensamt utrymme för byte av böcker. Du kan även höra med t.ex. asylboenden, speciellt om du har barnböcker, böcker på andra språk än svenska eller lättlästa böcker.

P.S!

Visdom jag tog med mig ifrån boken Konsten att städa av Marie Kondo: Meningen med vissa böcker kanske aldrig var att vi skulle läsa ut dom. Har du inte läst klart en bok fast det gått flera år? Du kanske ändå redan har lärt dig det skulle och behöver inte läsa ut den.