Att leva med paniksyndrom

Idag delar jag något personligt, något som kanske till och med ses som privat. Att berätta om mitt paniksyndrom kan både vara jättejobbigt och inte alls jobbigt, men jag tror det är viktigt att vi pratar om det. Jag fick min första panikattack när jag var i mina tidiga tonår. Att få en panikattack någon gång i livet är inte särskilt ovanligt. En panikattack är en frisk reaktion i kroppen. Men att få en panikattack i situationer där vi egentligen inte är i livsfara är förstås inte särskilt hjälpsamt, och kan även bli begränsande och skitjobbigt att leva med. För mig har det i perioder varit skitjobbigt.

Jag har spelat in en video där jag berättar mer om hur det har varit att leva med paniksyndrom för mig. Kolla gärna med omsorg. Kanske du ska dela den med någon annan som kämpar, eller med en anhörig om du inte orkar berätta?

Foto: Angelica Hvass


Har du ångest och behöver hjälp snabbt? Här kommer några tips som har fungerat för mig.


Att lyssna på:
Podcasten Allt du velat veta med Fritte Fritzon Om fobier (gratis, ger bra info om hur det funkar)
Appen Headspace (gratis testperiod finns, men kostar sedan pengar, superfin och hjälpsam)
Appen Mindfulness (kostar runt 15kr, funkar bra att göra dagligen)
YouTube-video Anxiety relief practice (gratis, väldigt hands on när du har en panikattack)

Att läsa:
Boken Ingen panik! (ca 300kr, samma metod som används på specialistmottagningen Wemind)

Att göra:
Yoga, t.ex. Yoga with Adriene finns på YouTube och är gratis

Behöver du mer hjälp med din ångest?

Gå till din vårdcentral och berätta om din ångest och hur den begränsar dig. Försök berätta allt utan att försköna det du känner, för det är lätt att bortförklara saker, men om du berättar hur du verkligen känner blir det lättare att få vård.

Mottagningen Wemind finns i olika städer och behandlar ångest och depression. Gå till din vårdcentral och be om remiss dit eller kontakta mottagningen direkt. Jag har mycket god erfarenhet av mottagningen. Får du remiss kostar det som vanligt läkarbesök och sedan gäller frikort, du kan även gå dit privat men då kostar det mycket mer per gång. Har du lite pengar och måttliga besvär kan du fråga efter studentbehandling.
 

Ta hand om er! Kom ihåg att det inte är farligt, bara jävligt obehagligt.

Senare i veckan kommer ni få se mer av Hållbar i Göteborg.