Att göra en egen walk in closet så hållbart som möjligt

För snart två veckor sen postade jag om mitt projekt att göra om min klädkammare och få den att gå från en mörk och opraktisk plats på jorden till en ljus och välkomnande walk in closet. Nu är det bara pyttelite kvar och jag är redo att uppdatera.

Walk in closet

Träningsvärk och rosa tak

Det var en del som behövdes göras för att få klädkammaren att kännas mer inbjudande och praktisk var ganska mycket. På golvet låg en mörkt brun och sliten linoleum-matta och både väggarna och taket var visserligen vita, men riktigt dassigt vita, precis som listerna. Förvaringen som fanns var tre stora hyllplan som var lite för breda och slukade både ljus och kläder, känslan var mer lägger-du-det-här-så-försvinner-det än smart garderob. Jag började med att riva ut exakt allt som gick att rivas ut. Hyllplanen satt som berget och jag slet så att mina kontorsmuskler fick träningsvärk (real talk). Här var min bästa vän kofoten jag lånade av pappa. När jag hade slitit ut allt så målade jag taket. Kulören heter “Balett” och färgen jag använt kommer från Färgbygge och heter Naturum. Denna färg är miljösnäll och finns att köpa hos Colorama. Kulören “Balett” kommer dock från en tidigare kollektion från Alcro, men den går att bryta i vilken sorts färg som helst (typ). Jag valde denna färg eftersom det var den jag hade kvar från att ha målat om mitt vardagsrum för några månader sen. Jag målade taket med penseln eftersom taket var så pass ojämnt och eftersom jag hade begränsat med färg ville jag inte att rollern skulle äta för mycket. Det gick ganska snabbt eftersom ytan inte var så stor, och det blev väldigt snyggt.

Walk in closet before

Linoleumgolvet fick make over med linoljefärg

Efter att taket blivit rosa, väggarna spacklats, slipats och målats vita så ville jag att golvet skulle bli lika vitt och fint. Jag ville inte använda mig av konventionell golvfärg och efter en del googlande, frågande och läsande kom jag fram till att jag ville använda linoljefärg. När man ska måla med linoljefärg får man tydligen en himla massa varningar, påpekanden och “tips” från folk – har du aldrig målat med linoljefärg eller målat golv tidigare så är här mina bästa tips på hur du får lyckats resultat.


Så här målar du linoleumgolv med linoljefärg:

  1. Se till att du har två penslar, en rund och en platt.

  2. Se till att du har linolja att ställa penslarna i under torktiden eller köp riktig såpa (t.ex. Gysinges) och tvätta av penslarna ordentligt mellan omgångarna.

  3. Avsätt ordentligt med tid för torkningen.

  4. När folk säger att du ska måla skittunga lager – måla logiskt tunna lager. Tänk att du ska måla tre lager och därför behöver inte det första vara helt täckande, men du ska inte måla så tunt att du måste slita som ett djur, vilket jag gjorde. Och det var helt fel.

Innan du börjar måla ska du rengöra golvet ordentligt. Dammsug och våttorka med t.ex. Yes-diskmedel. Du behöver inte ha någon speciell kemikalierengöring utan det funkar bra med vatten och diskmedel. Har golvet inte målats tidigare ska du slipa golvet innan med ett fint sandpapper så ytan ruggas upp lite. Se också till att du är säker på att det är ett linoleumgolv och inte plastgolv. Det vet du genom att skära lite och undersöka golvet, består golvet av spån? Då är det linoleum.

Inside walk in closet
Walk in closet after
Walk in closet elfa system

Att göra det så billigt som möjligt

För att spara pengar och inte köpa nytt så höll jag utkik på Blocket, Tiptapp och i Facebook-grupper och fick totalt fyra Elfa-skenor, ett par IKEA-skenor samt hyllplan gratis. Det var väldigt mycket värt, så tusen tack till er som donerade det ni inte behövde. Hyllplan i furu hade jag ett par kvar från kontorsrenoveringen men hyllgaller och klädstänger behövde jag tyvärr köpa nytt. Det dyraste enstaka inköpet var inköpet hos Gysinge byggnadsvård där jag betalade drygt 830kr för linoljefärg, penslar och såpa. Beroende på vilken slags förvaring du vill ha kan det komma att kosta olika men jag tror att vi betalat ca 800kr för hyllplan och grejerna till Elfa-systemet. Totalt blev det nog runt 2000kr för allt.

Hjälp är tacksamt, men inget måste

Jag hade 0 erfarenhet av att göra något minsta byggigt och jag kan stolt säga att jag fått ca 0 hjälp. Love hjälpte mig att hålla upp en av skenorna när jag skruvade, men jag har gjort allt annat själv. Det bästa är att få hjälp just när man skruvar upp skenor eftersom det är svårt att både hålla och skruva själv. Dessvärre orsakade min icke existerande hjälp att jag råkade borra igenom väggen helt, så försök hålla koll på vilken typ av borr du använder och hur långt du behöver borra för just den typen av skruv du ska använda. Skruvarna jag använde behövde inte borras med mer än ca 4 cm, fråga gärna i butiken där du köper skruvarna om dom inte självmant berättar om det är något speciellt med skruvarna.

Nu ska vi bara sätta upp ett set till med skenor och sen är det världens bästa walk in closet! Hoppas du känner dig inspirerad till att våga själv.