Behind the scenes: Arbetsmiljöproblem som frilansare

Skärmavbild 2018-08-05 kl. 16.01.31.png

Är du kvinna och uttalar dig kring något, vad som helst, kan du räkna med att någon inte håller med dig och tycker du ska tystas på grund av det. Kanske har du nyligen skrivit ett inlägg som rört upp känslor hos Sverigedemokrater eller ilskna machovurmande män. Det märker du genom att du ser Facebook-trådar, Twitter-konversationer eller Flashback-inlägg om dig. Kanske blir du även kontaktad och får mejl, sms och kommentarer i dina sociala medier. Arbetsmiljöproblemen för en frilansare innebär hot, hat, otrygghet och ja, ganska prekära arbetsvillkor. Men det finns få som pratar om det.

Att kvinnor är extra utsatta i alla situationer är inget nytt. Hot mot kvinnor blir ofta av sexuell karaktär. Har du dessutom ett utomnordiskt ursprung kan du utgå ifrån att hatet och hoten mot dig även är rasistiska. Du får veta att du ska brännas, kölhalas, att du dum i huvudet, du är äcklig, ful och korkad. Kanske ska du även skickas till koncentrationsläger, våldtas eller så får du veta att dina föräldrar borde stannat i sitt födelseland. Det beskrivs gärna i kreativa ordalag som om dom försökte bräcka varandra i sin avsky. 

Ensam utan skyddsnät

Uttalandet du gjort som väckt dessa känslor kanske skedde i ett poddavsnitt, ett blogginlägg eller något annat du gjort som en del av ditt jobb. Kanske har det inte ens varit ett uttalande, utan bara din blotta existens har varit provocerande nog. Skillnaden när du frilansar är att du inte har någon som stöttar dig i det. Du har inget annat skydd än vad en vanlig privatperson har, även om hoten och hatet har kommit som en följd av ditt yrkesutövande. Är du en större och etablerad aktör har du kanske en PR-byrå som kan hjälpa till att rensa i mejlinkorgar eller bland sociala medier-kommentarer, men det troligaste är att du är helt ensam. Att ha en PR-byrå är trots allt väldigt kostsamt och få enskilda företagare har råd med det. Hade du varit anställd hade du däremot haft en chef att berätta för, en chef som är skyldig att vidta åtgärder och som ser till ditt bästa. Du har kollegor som stöttar, som kan distrahera dig, som kan krama dig. Ofta finns en krisplan och säkerhetsåtgärder som kan bestå av att någon ringer en taxi när du inte kan eller vågar åka kollektivtrafiken, någon ser till att ha kontakt med polisen, någon som sparar ner hoten så att du slipper läsa dom själv. Men är du egen, ja då är du egen. Ingen förutom du själv har ansvarar för din arbetsmiljö.

Sjuk? Då ligger du risigt till

Det finns även andra arbetsmiljöproblem för frilansande kreatörer. Du kanske blir sjuk. En vecka har du en jävlig förkylning och kan inte svara på mejl eller delta i något inplanerat. Antagligen sjukskriver du dig inte för det är alldeles för krångligt och kostsamt. Istället hoppas du på att bli frisk snabbt och att dina kunder, eller följare, inte ska märka något. Blir du långtidssjuk? Ja, då ligger du risigt till. Kanske hamnar du i en konflikt med en kund som är totalt missnöjd med dig. Du får veta att arbetet du gjort är katastrofalt, trots att du följt instruktionerna och tycker du varit tydlig med vad, när och hur du kan levererera. Som enskild är det upp till dig att hantera det. Eller kanske har du en period då uppdragen sinar och inkomsten med. Hade du varit anställd hade du kontaktat A-kassan för att få ut pengar för den tiden du är arbetslös. Har du ett företag, även enskild firma, har du inte rätt till A-kassa om du inte vilandeförklarat ditt företag. Och gör du det kan du ju inte ta något uppdrag om det skulle komma.

Men varför tar man inte bara en anställning då? Anledningarna kan vara många men viktigt att veta är att i många yrken finns inga anställningar. Däremot finns jobb och för att få jobba måste du kunna skicka en faktura.

Vi måste snacka mer om hur otryggt det är att frilansa och hur det kommer sig att det ofta sammanfaller med kvinnligt kodade yrken – och lagstifta fram lösningar.