Jag bor i Göteborg nu! | 4 tips på hur du vågar förändra din vardag

Jag bor i Göteborg nu! | 4 tips på hur du vågar förändra din vardag

För en tid sen bestämde jag mig för att flytta ifrån Stockholm. Jag är född i Stockholm och älskar verkligen min stad och det liv jag byggt upp där. Jag känner många härliga människor i Stockholm, jag tycker om utbudet av kulturevenemang som finns, jag hittar bland nästan alla gator (i alla fall på söder, haha!) och jag älskar våren och sommaren där. I år har jag bytt bort det mot långsam och ologisk kollektivtrafik, fisklukt och få vänner. Men samtidigt får jag förändring, äventyr och nya möjligheter. Är du en sån som önskar att du vågade förändra saker i din vardag men sen väljer att fega ur? Här kommer 4 tips på hur du vågar förändra din vardag.

1. Skriv en bucket list. Dröm fritt och skriv ner allt du vill göra oavsett om det känns omöjligt eller inte. I fantasin finns inga rädslor, måsten eller krav. Skriv, skriv, skriv och sedan är det bara att sätta igång.

2. Analysera din rädsla. Vad är du egentligen rädd för? Och varför? Vad tror du kommer att hända? Är det realistiskt? Vad är det värsta om det värsta faktiskt inträffar? Gör en liten KBT-övning med dig själv och rita upp fyra spalter. I den första spalten skriver du din rädsla, i den andra spalten skriver du vad du tror kommer att hända om din rädsla inträffar, i den tredje spalten skriver du upp ett alternativ på vad som kan hända om det inträffar, i den fjärde spalten skriver vad du känner efteråt. Oftast är det man är rädd för inte lika läskigt om man tänker efter, ibland är det så läskigt att du knappt vågar tänka på det, oavsett är det här en bra övning i att ge sig själv tid och argument till att våga göra det man vill.

3. Lev som du vill. Det här låter troligen ganska catchy, men jag tycker det är viktigt: lev så som du vill att ditt liv ska vara. Vad tycker du är viktigt i livet och hur skulle du vilja att ditt liv såg ut? Vad kan du göra för att närma dig det? 

4. Gör det bara. Sluta tänk och gör det bara. Det kommer liksom en gräns när du inte kommer längre i din analys och då ska du bara köra. Låt inte tron om att misslyckas hindra dig, för vad som är ett misslyckande är egentligen upp till dig själv att definiera. Var snäll mot dig själv om det inte går som du hade velat och fira om det går som du hade velat. Var din egen bästa vän.

Detta är pretty much vad jag gjorde när jag bestämde mig för att hyra ut min lägenhet på Södermalm i Stockholm och flytta till Göteborg där jag knappt känner någon. Tanken på att gå miste om min egen vardag, så som jag vill leva den, gjorde mig ledsen. Och i slutändan är jag själv ansvarig för min egen glädje och mående och då måste man ibland våga testa nya saker.

Vill ni veta om hur min nya vardag i Göteborg ser ut? Jag funderar på att göra små uppdateringar med Göteborgstips och alla känslor kring att vara ny i en stad. Hojta om vad ni vill veta! P&K

upload.jpg