30 dagar utan plast: Men vad är problemet med plast?

30 dagar utan plast: Men vad är problemet med plast?

I måndags startade jag min utmaning: 30 dagar utan plast. Det har inneburit en del kom ihåg-lappar för mig. T.ex. har jag inte köpt take away-lunch eftersom dessa ofta kommer i plastförpackningar utan istället har jag fått planera matlåda dagen innan. Jag har inte heller köpt grönsaker i lösvikt eftersom jag inte velat använda dom små genomskinliga plastpåsarna som man ska lägga grönsakerna i. Jag har faktiskt inte köpt någonting som varit förpackat i plast, så att handla i min vanliga mataffär har varit ganska svårt. 

Men, det har inte gått helt som jag hade tänkt. Idag köpte jag kakao för att göra en smoothie. Jag köpte även lingon och hallon, i kartongförpackningar förstås. Sen gick jag förbi posten och hämtade ut två paket. Det ena från Matsmart och det andra från Granit (adlink). När jag höll på att packa ur kartongerna så möttes jag förstås av plast. Plasten fanns både som skydd för varorna jag beställt men även inuti matförpackningarna. Och om ni tänker på det, i princip allt är gjort av eller innehåller plast?!

En enkel grej för att spara på engångsplasten är att alltid ta med sig en glasflaska med vatten (eller annan godryck i).

En enkel grej för att spara på engångsplasten är att alltid ta med sig en glasflaska med vatten (eller annan godryck i).

Vad är problemet med plast då? Plast kan egentligen betyda olika saker. Dels finns det plast som kallas bio-plast och sedan finns plasten som tillverkas av olja. Bio-plasten delas i sin tur in i två grupper, biologiskt nedbrytbar och inte biologiskt nedbrytbar. (Det finns flera hudvårdsmärken som är eko som använder sig av bio-plast.) 

Problemet med plast, som jag ser det, är detta:

1. Det tillverkas så SJUKT mycket plast,

2. Mycket hamnar ute i naturen och i haven

3. ...som inte kan bryta ner plasten.

Det i sin tur påverkar vår djur och växter, vilket i sin tur påverkar oss, klimatet och vår framtid. Ja, jag vet det låter fett torrt, men på riktigt, det är svindåligt. (Gud, har ni sett det där superhemska klippet med en sköldpadda som blir omhändertagen för att den fått ett sugrör in i näsborren?) 

Så även om jag inte tror att min insats kommer göra någon större skillnad i världen så ville jag ge mig själv en utmaning och börja tänka på detta och det vore kul om ni ville följa hur det går för mig. Jag kommer att uppdatera er om plastsaker i köket som lätt kan bytas ut mot mer hållbara alternativ, jag tänkte att vi ska kika lite i mitt badrumsskåp och se hur det går att byta ut plastförpackningarna där och lite andra tankar och tips som jag hoppas dyker upp under vägen!

xo