Vad är etisk konsumtion?

Hej! Det här blir ett långt inlägg! Idag skulle jag vilja snacka lite om klädkonsumtion (när jag skrev det tänkte jag på norska, typ snakke litt om konsumsione, jag har streckkollat på SKAM nyligen...).

Det finns mycket knepigt med konsumtion generellt. Det som är mest problematiskt, enligt mig på ett större plan, är ojämlikheten världen över. Världen är fruktansvärt ojämlik och  vi människor har helt olika förutsättningar beroende på var i världen vi råkat födas och vilken familj vi hamnar i. Alltså sådant som inte går att påverka. Vissa länder har stora delar, eller hela befolkningar som lever i fattigdom och som saknar det allra mest grundläggande som rent vatten, näringsriktig mat och toaletter och samtidigt finns det människor som lever i länder där allt sådant finns + massa mer (t.ex. vi i Sverige). Och till råga på det finns det människor som är så rika att det knyter sig i magen när man tänker på det.

För mig personligen (om jag får lov att vara lite personlig) så har det varit lätt att se hur olika förutsättningar ger oss olika liv. Jag är barn till två föräldrar som kom till Sverige som politiska flyktingar under 80-talet. Mina föräldrar är från Chile och har ganska lika bakgrund där båda växte upp under enkla förhållanden i Santiago (Chiles huvudstad) och ingen av dom har akademisk utbildning. Min mamma arbetade som undersköterska inom äldrevården inom många år tills hon blev sjukpensionär och min pappa arbetade sig upp från truckförare på ett lager till chef och idag lever dom väldigt olika liv (dom är separerade sedan länge) med helt olika ekonomiska resurser. Nu ska inte detta inlägg handla om min uppväxt, men för att ge en bakgrund till varför det här ligger mig så varmt om hjärtat. Jag har alltså växt upp med ena foten i en låginkomstfamilj och med andra i en klassresande numera medelklassfamilj.

Liknande tänker jag på världen i stort, vissa av oss får möjligheten att utvecklas, att utbilda oss, att göra karriär, att tjäna mer pengar och andra av oss har det kämpigt nog att bara överleva.

Jag har pluggat på universitetet och har en kandidatexamen i socialantropologi, något jag inte haft om jag inte hade kunnat få ekonomiskt stöd under tiden. Om utbildning hade kostat i Sverige hade jag troligtvis inte kunnat plugga vidare. I många länder kostar utbildning, vilket gör att bara dom med pengar kan plugga, vilket såklart ger helt olika förutsättningar för att skaffa ett jobb där man tjänar mer pengar.

När det kommer till konsumtion då? Ja, det mesta av kläderna vi köper är tillverkat i fattiga eller relativt fattiga länder som Kambodja, Bangladesh, Kina och Indien där priserna är låga. Det kostar alltså lite för företag att låta sina plagg produceras där och lönerna för dom som arbetar på fabrikerna är låga - toppen för företag som vill gå med stor vinst. Eftersom det är fattiga länder är dom rädda att mista sina kunder och konkurrerar med varandra om vem som kan erbjuda bäst priser för dom utländska företagen. Och när det blir den första prion så förstår ni att annat, sånt som vi i Sverige tar för givet, inte blir lika viktigt. För att tillverka kläder går det åt mycket vatten och kemikalier (kläderna ska färgas, tvättas osv). Det kan vara kemikalier som är farliga för miljön och människor inte hanteras på säkra sätt, vilket gör att dom hamnar i naturen och/eller ger människor hälsoproblem. Alltså på riktigt allvarliga hälsoproblem. Sedan finns det andra problem, t.ex. att arbetare i industrin riskerar att bli av med sitt arbetskontrakt om dom börjar ställa krav (typ gå med i ett fackförbund, något som är en mänsklig rättighet) och eftersom dom lever i fattiga länder och själva lever i fattigdom kan dom inte göra så mycket. Det kan man ju själv känna igen sig i; man vill väl hellre ha ett skitjobb än inget jobb? Så där sliter dom vidare utan några riktiga möjligheter till att byta jobb, göra karriär eller något sånt som många i Sverige kan göra. Fatta den ångesten. Addera sen att du ansvarar för att försörja dina föräldrar som blivit för gamla att jobba eller om du har ett barn du vill försörja och vill kunna ge en utbildning. Kläderna tillverkas till företag som H&M, Gina Tricot osv. Kläder som för oss kostar lite att handla. Och vi handlar loss rätt rejält i Sverige (omsättningen ökar i princip varje år). Sen går vi runt med en topp som en kvinna i Kambodja sytt för knappt någonting alls och utbrister nöjt "köpte den på H&M superbilligt!" när vi får en komplimang utan att tänka på vem som offrat sin hälsa för vår skull.

Dessa saker vet ju företagen om inte ser så bra ut och sedan 90-talet när frågor om barnarbete och dåliga arbetsförhållanden kom på tal så har företagen numera uppförandekoder, alltså någon form av avtal med sina leverantörer om hur det ska gå till - det är dock sällan dessa efterlevs och kontrollerna varierar. H&M t.ex., som är ett företag som ger bilden av att ha bra koll på både den miljömässiga biten och den socialt hållbara, har leverantörer där det som sent som i år avslöjats att sömmerskor svimmar av utmattning från att ha jobbat så långa arbetsdagar. Dessutom är det ju ett inbyggt problem i att företagen snabbt kan byta fabrik eller land till ett där inget sådant avslöjats... än.

Så lite tips då från mig personligen:

  • Låna av en kompis och dela med dig själv! Erbjud din kompis att låna en schysst klänning eller whatevs istället för att den ska handla något nytt.
  • Handla second hand och vintage! Jag har tipsat om goa butiker i Stockholm tidigare, klicka här - och ge mig gärna tips på butiker runt om i Sverige!
  • Handla i butiker som har etisk profil och stötta dom med dina pengar! Förslag på butiker som finns i Stockholm (och online) är Adisgladis, Ecosphere, Replik.
  • Visa dom vanliga klädbutikerna att detta är något du bryr dig om. Leta i butikerna efter plagg med märkningar, fråga personalen om plaggen är tillverkade under schyssta omständigheter - om du inte får svar där - mejla! Visa att det finns en efterfrågan!
  • Inse att du kanske måste avstå ibland.