H&M:s aktier rasar

skacc88rmavbild-2017-01-08-kl-19-54-07.png

H&M har rasat på börsen. Efter att H&M visat sina försäljningssiffror för det senaste kvartalet har aktierna sjunkit mer än väntat. Just nu rapporterar flera nyhetsmedier om det oväntade fallet och spekulerar i anledningar. Personligen önskar jag från botten av mitt hjärta att det beror på att kunder insett och fått kännedom om hur risiga arbetsvillkor personerna som tillverkar H&M:s kläder har det och därför valt bort H&M.

Svårt med facklig organisering

Jag har skrivit om H&M förr, men det tål att upprepas. H&M äger inte egna fabriker (det är mer kostsamt) utan använder sig av fabriker i låglöneländer som Kambodja. Kambodja är ett fattigt land och många kvinnor arbetar på fabrikerna som sömmerskor. Dom anställda har ovärdigt långa arbetspass, i princip ingen semester, dom arbetar under tidspress, har väldigt korta anställningar och dom får extremt lite betalt. Deras lön är så pass låg att dom inte ens har råd att köpa ordentlig mat, samtidigt är det inte ovanligt att dom försörjer sina familjer. Anställningarna hålls korta för att kunna kontrollera arbetarna, den som är för krävande för arbetsgivaren får inte förnyad anställning, vilket gör att få vågar organisera sig fackligt. Facklig organisering är en mänsklig rättighet enligt FN:s deklaration om dom mänskliga rättigheterna.

H&M green washar

H&M är världens näst största klädföretag och deras ledning är rikare än troll. Genom skatteplanering ser dom vill att inte ge tillbaka ens i skatt till dom fattiga länderna där dom tillverkar kläderna, alltså produkterna som dom tjänar pengar på. I takt med att intresset och medvetenheten för hållbarhetsfrågor har H&M lanserat varor som ska vara hållbara och initierat återvinningsprogram där kunderna kan lämna in sina kläder för återvinning och få en rabattkupong. Genom granskning utifrån har det avslöjats att kläderna som samlats in för återvinning i själva verket inte alls återvunnits utan har bränts. Ren och skär green washing med andra ord.

Mitt hjärta sitter till vänster och det jag tycker är viktigt i samhället kommer till stor del från fackligt arbete från tidigare svenska generationer, det bär jag med mig när jag konsumerar varor. Jag hoppas att andra med resurserna att göra medvetna val gör det.

Puss

Vill du ha tips på hållbara julklappar? Det hittar du här!