Myter om ekologisk skönhet - Intervju med Emma Bergqvist från Weleda

Jandi tar strid mot myterna

Myterna om ekologisk skönhet är många. Många kommentarer jag ser ute i www får det att låta som att ekoentusiaster är ett gäng galna foliehattar som inte förstår bättre, vilket ett snille som jag förstås blir sjukt kränkt av. För att råda bot på min egen kränkthet och samtidigt sprida kunskap om den ekologiska världen har jag gjort en intervjuserie i tre delar med olika intressanta personers perspektiv på ekologisk hudvård och skönhet. Först ut är Emma Bergqvist, som var en av de första att bomba mig med kunskap och inspiration Jag hoppas ni gillar initiativet!

Hej Emma! Du jobbar på Weleda sen en mängd år tillbaka - vill du börja med att berätta vad ekologisk hudvård är för dig och för Weleda?

- För mig är ekologisk hudvård riktig hudvård. Produkter som innehåller näring för huden. Weleda har arbetat med ekologisk, holistisk hudvård i 95 års tid och har alltid sett den typen av innehåll som det enda hållbara.

Jag tycker det blir fler och fler som frågar mig om tips på naturliga schampon, ekologiskt smink och andra skönhetsprodukter. Håller du med om det? Har du sett en förändring i intresset för ekologisk hudvård och kosmetika?

- Intresset för ekologisk skönhet har ökat enormt de senaste åren. Det är också en kategori som spår växa tvåsiffrigt de kommande tio åren. Man blir medveten om hur de produkter vi konsumerar påverkar oss och vår omvärld samt att fler ser vilken fantastisk effekt man får med äkta råvaror.

Vilka är de vanligaste fördomarna du hör om ekologisk hudvård och vad svarar du på det?

- Att man blir allergisk. Mitt svar är att ja, vissa växter kanske inte alla tål men det finns alltid någon olja eler ört som även du som är oerhört känslig tål.

- Att produkterna inte funkar. Mitt svar är att då har man fått tag i produkter av dålig kvalitet. Just tack vare att produkterna är helt naturliga så får vi de finaste innehållen med flera verksamma substanser. Ekologisk hudvård är i många fall mer verksam än s.k. konventionell.

När jag hör kritik mot ekologiskt och naturligt hänvisas det ofta till vetenskaplig forskning och allergier, känner du igen det? Varför tror du att det är så?

- Ha ha ja, det beror ju på vem som har finasierat studien. Visst kan man med studier visa att eterisk olja ger utslag på huden. Men om man behandlar eterisk olja på rätt sätt så är det en fantastisk doft- och verksam substans som fler borde få tillgång till. Detta är ett hett debattämne och det förekommer så mycket konstiga argument från de som känner sig hotade av den ekologiska branschen.

Emma Bergqvist är nordisk marknadschef och talesperson hos Weleda.

Weleda har program som tar hänsyn till miljön men även arbetsvillkoren för era producenter. Vill du berätta om hur?

- Många företag som arbetar med ekolgiska produkter både inom och utanför skönhetsbranschen ser att våra avtryck är viktiga att ta ansvar. Därför är det många som samtidigt främjar etiskt företagande och biologisk mångfald. Detta gör man för att man är engagerad i ett större perspektiv än att ”bara” sälja en produkt. I Weledas fall rör det sig om fair trade projekt och sociala projekt för att sörja för de som arbetar med att odla ekolgiska växter av bästa kvalitet till Weledas produkter.

Om du skulle ge en person som vill börja med ekologiskt ett råd, vad är det?

- Se över vilka produkter du tvättar dig med. Ansiktsrengöring, schampo, handtvål, duschcreme. Dels så använder vi dessa produkter i stor utsträckning, dels så påverkar de miljön och sist men inte minst så är dessa ofta orsaken till att vi får torr hud och mjäll.

Har ni några frågor ni vill ha svar på från experter på ekologisk hudvård? Skriv i kommentarerna!