Häxhudvård - Intervju med Emma Kronborg, Rackarungens

Häxhudvård - Intervju med Emma Kronborg, Rackarungens
rackarungens-rackarungen-6.jpg

Den andra personen ni får möta i min intervjuserie med personer inom ekologisk hudvård är Emma Kronborg. Emma är grundare för det ekologiska hudvårdsmärket Rackarungens som använder sig av traditionell läkekonst, det som förr ansågs vara häxkonst. Hennes filosofi är att vi inte behöver så mycket och att det vi använder ska vara naturligt. Du har ditt egna hud- och hårdvårdsmärke som heter Rackarungens - varifrån kommer det namnet?

När jag bestämt mig för att starta eget så satt jag länge och funderade på ett passande firmanamn som kändes som ”jag”. Tillslut bestämde jag mig för Rackarungens, det lät lagom busigt och egensinnigt, som någon som går sin egen väg.

Jag var på en kurs i ekologisk hudvård hos dig förut och du berättade lite om det som kallades för häxkonst. Vad innebär häxkonst för dig?

Häxkonst innefattar så mycket! Allt från fruktansvärda häxprocesser till en feministisk kamp, natur, magi och husmorstips. Själv brukar jag lämna politiken utanför och har aldrig känt att jag vill missionera, som ju är syftet med många andra sällskap och trossamfund, att sprida läran och varva medlemmar.

Häxkonst för mig är att lära sig att leva i samklang med naturen, att på ett respektfullt sätt ta till vara på den medicin och den föda som finns där. Vi lever mitt i ett apotek och det var inte SÅ länge sen som örtextrakt var det enda att tillgå vid sjukdom. Och det funkar lika bra idag som det gjorde då.

I Sverige har vi en väldigt stor tilltro till myndigheter och staten, vilket ibland kan vara knepigt, du som själv arbetar med hudvård. Hur pass mycket kontroll finns det på hudvård och hygienprodukter som säljs i våra butiker?

Enligt gällande EU-regler skall alla kosmetiska produkter som tillverkas och används av någon annan än du själv, registreras i ett EU-gemensamt register, CPNP. Det är jättebra tycker jag. Om produkten visar sig innehålla höga halter av allergener så räcker det oftast med en varning på förpackningen för att produkten ska få säljas. Så, alla kosmetiska produkter som säljs på marknaden har granskats av en fackman. Problemet är ju att ingen tar hänsyn till cocktaileffekten. En produkt kan hålla sig inom gränsvärdena, men vad händer i kroppen när du använder 20 produkter om dagen som alla innehåller massvis med olika substanser och verksamma ämnen? Bara för att något är kontrollerat behöver inte det per automatik innebära att det är ofarligt. Alkohol och tobak säljs ju fortfarande t.ex.

Många konventionella skönhetsbloggare reagerar starkt när man använder ord som ”giftfritt” och kemikalier och raljerar över kemikalierädslan. Hur tänker du kring begreppen?

Allt är kemi. Vatten är kemi. Och gift står alltid i proportion till doseringen, en ört som har starkt verksamma ämnen ska vi använda sparsamt och förnuftigt. Gör vi det så kan den oftast fungera utmärkt som medicin vid svårbehandlade sjukdomar. Överdriver vi – som människan ju älskar att göra – så kan det få fatala följder. Läkemedelsindustrin får då panik och förbjuder för säkerhets skull all försäljning av extrakt från dessa växter. Detta har hänt med vallört, johannesört, silverax och hagtorn. Fler och fler växter blir förbjudna och läkemedelsklassificerade och jag är rädd att dessa viktiga och värdefulla medicinalväxter snart kommer falla i glömska!

Framför allt så slås jag över hur lättvindigt vi låter oss övertalas av marknaden till att tro att vi behöver alla dessa olika skönhetsprodukter. De tjänar obscent med pengar på vår okunskap om vad vi faktiskt behöver för att hålla oss friska och rena.

Vad är din ideologi bakom ditt arbete?

Jag vill göra så lite negativ inverkan på min omvärld som möjligt, utan att för den saken skull känna mig begränsad. Vi som bor i västvärlden lever i ett överflöd som vi inte riktigt kan hantera, därför vill jag hålla en småskalig produktion av hudvård som hjälper på djupet och inte bara dämpar symptom. Mitt mål är inte att sälja på människor massa burkar för det ena och det andra, utan mer om att informera om livsstilsförändringar så som kost och motion i kombination med uteslutande av den starka syntetiska hudvården. Därefter kan det vara läge att testa en ren produkt med en kemi som vår kropp känner igen och kan bryta ner.

Om du skulle ge tips till någon som är intresserad av ekologisk hudvård men tycker det verkar svårt. Vad skulle det vara?

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Bli inte orkeslös sånna som jag som slutat med schampo, tvål och tandkräm – låt dig istället inspireras till att testa i liten skala! Börja där du står, du måste inte gå all in. Sen kommer du märka att det är mycket enklare med ekologisk hudvård än konventionell, eftersom du inte behöver lika mycket produkter. En burk kokosolja kan fungera som tandkräm, deo, hårolja, hudkräm och sminkborttagningsmedel t.ex.

Det är så skönt att ta tillbaka ansvaret för sin egen hälsa och stå utanför den kommersiella konsumtionshysterin. That’s PUNK!