Finns det ekologiskt smink? Intervju med Sara Nomberg

Finns det ekologiskt smink? Intervju med Sara Nomberg
IMG_4136-683x1024.jpg

Vad är ekologiskt smink och varför ska man välja ekologisk hudvård?

Sara Nomberg driver det ekologiska hudvårdsmärket By Sara och är distributör för kosmetikamärket Zuii Organic. Hon är utbildad näringsfysiolog och ekologisk hudvårdsterapeut. Jag känner Sara sedan jag bokade henne till mitt traineeprojekt hos Naturskyddsföreningen för att snacka om kemikalier i hudvård men idag ska vi prata om ekologisk hudvård och ekologiskt smink!

Varför använder du ekologisk hudvård och smink?

— Jag skulle säga att det är för att jag har ett förtroende för den typen av råvaror. Jag tänker på hudvård som mat, precis som jag vill minska på kemikalieanvändningen och användningen av restprodukter så tänker jag likadant i hudvård, så lite tillsatser som möjligt. Jag tror det belastar våra kroppar negativt helt enkelt.

 

Hur var det för dig när du bytte från konventionell hudvård till ekologisk?

— Innan var jag beautyjunkie. Jag gjorde lösnaglar, hårförlängnignar, använde brun utan sol och väldigt mycket kemikalier, jag testade alltid allt som var nytt på Kicks. Och jag har alltid haft jobbig kombinationshud och fått mycket plitor i samband med hormonella perioder. Jag märkte att min hud blev väldigt mycket bättre när jag slutade torka ut den. Det jag menar med ekologisk hudvård är oljebaserad hudvård. Idag är inte all ekologisk hudvård bra, allt är inte så rent som jag vill att det ska vara.

Hon fortsätter, — För mig handlar det om att den ekohudvården har balanserat min hud, bättre och klarare hy. I balans och törstar inte efter fukt.

Vad är ekologiskt smink egentligen?

— Smink är alltid svårare, jag har tittat på många olika sorter. Jag vill att en stor andel av slutprodukten ska vara ekologisk, att alla ingredienser som kan vara ekologiska som ska vara det. Vissa tillsatser kommer inte vara eko, t.ex. vatten och mineraler. Zuii Organic är ett sånt märke. Du kan alltid se hur stor procentandel av allt det är på baksidan.

— Sminket var det sista jag bytte och för många andra är det också det sista man byter till ekologiskt. När min hy hade blivit bättre av den ekologiska hudvården ville jag inte täppa till den. I ekologiskt smink finns ingredienser som kan göra nytta och kan ha en terapeutisk effekt. Det är roligt att kunna ha lite färg. Bara för att jag bryr mig om miljön vill jag inte alltid se ut som en skogsmulle.

Vad är de vanligaste myterna om ekologisk hudvård och vad svarar du då?

— Den vanligaste frågan jag får är att bara för att det är ekologiskt så är det skonsamt – det är en myt. Ekologiskt per definition betyder att det är ekologiskt odlat. Och det kan vara skonsammare för att den inte har kemikalier där restämnena hade kunnat orsaka en reaktion, men ekohudvård kan vara aktivare än konventionell för den konventionella innehåller mycket dött material. Mineralolja är något som folk inte reagerar på som är hypoallergent. Jag brukar säga att du som har känslig hy som brukar reagera ska använda ekologisk hudvård som inte innehåller allergener och som är doftfri.

Hur ser du framtiden för ekologisk skönhet?

— Jag tror den ökar på marknaden och plockar fler marknadsandelar. Idag är bara 3% av marknaden naturlig och ekologisk, mycket av det som konsumeras är inte eko. I takt med att det ekologiska ökar kommer det bli en annan prisbild. Det kommer att bli billigare, bli ett större utbud och dom konventionella märkena kommer gå mer åt ekologiska hållet. Det ser man redan, alla vill köra eko. Konsumenterna kommer få det svårare eftersom ekologisk hudvård är inte varumärkesskyddad eller någon skyddad definition vilket gör att en tillverkare kan klassa hudvården som ekologisk fast den inte är det, då blir det tal om greenwashing. Konsumenten tror att dom köper en ren hudvård fast dom inte gör det. Certifieringarna behöver bli bättre och lagstiftningen behöver skärpas.

<3

Jag själv brukar försöka ha i åtanke att lagstiftning är politiskt och påverkas av lobbying från bland annat kemikalieföretag och eftersom det handlar om mycket pengar och ett lands ekonomi och vi har olika idéer om hur ett land bör styras så är inte heller lagstiftningen någon objektiv sanning. Vad har ni för tankar om certifieringar och lagstiftning?