Ekologisk hudvård eller häxkonst?

Ekologisk hudvård eller häxkonst?
Rackarungens ekologiska hudvårdskurs

Lördagseftermiddagen spenderades på mysigaste sättet; i en stuga mitt på Södermalm omringad av ört- och blomdofter med en kopp örtte i handen. Igår var jag på kurs i ekologisk hudvård med Häxornas verkstad som hölls av Emma Kronborg (Rackarungen). Vi pratade om vanliga ingredienser i konventionell hudvård och sedan blandade vi ihop ett eget läppcerat, ansiktsbalsam och rumsspray/parfym.

Kvinnor med kunskap har alltid setts som hot

Jag var nog runt 7 första gången jag hörde om häxor. Och nu menar jag inte Hans och Greta-häxor som äter barn, utan riktiga häxor. Kvinnor. Kvinnor med kunskap. Det var min pappas fru som berättade om bakgrunden till påskkärringar. Hon berättade om hur kvinnor som kunde mycket om örter brändes på bål eller dränktes för att någon anklagat dom för att vara häxor och vara i kontakt med djävulen. Att kunna bota sjuka, lägga om skador och sår, dämpa smärtor och göra téer för magbesvär var den tidens hot. Kvinnor med kunskap har alltid setts som hot - är det inte läkekonst så är det något annat. Och är det inte ett direkt hot så är det något som är ytligt, fånigt eller mindre värt, som att vara intresserad av hudvård och smink.

I Sverige bränns vi inte längre på bål, men kvinnor utsätts fortfarande för vidrigheter varenda dag. Här med. Det finns inget samhälle som inte är patriarkalt. Det finns inget samhälle som inte är skapat av och för män. Inte ett enda samhälle någonstans i världen kan kvinnor vara helt trygga och leva helt fritt.

På sistone har jag sett folk använda ordet häxa om sig själva och andra i positiv bemärkelse. Det är fint hur vi tar tillbaka det som är vårt och fyller skällsord med stärkande betydelser.

Stockholm är för jävla fint

Det gjorde min själ gott att sitta i ett mysigt litet hus framför brasan och lukta på eteriska oljor och prata häxkonst. Tack för en fin eftermiddag.