Jag har längtat efter att skriva det här inlägget eftersom det betyder sommar och sol, dessvärre känns det inte så nu när regnet strilar ner längs mina fönster, men ändå: brun utan sol!

En liten disclaimer

Innan vi går in på produkttipsen så vill jag bara snabbt nämna det som kan vara problematiskt med brun utan sol (och spray tan som jag inte tipsar om men som berör samma problematik). Det problematiska består i att man "byter" sin hudfärg från en, antagligen ganska ljus till en mörkare men åtnjuter samma privilegier som man har när man är ljus. Utgångspunkten är att du som är ljus och vit har större fördelar i samhället än en svart eller brun person. Detta är inte något jag hittat på, utan som går att läsa om i olika discipliner och vetenskaper. Ju mörkare en person är desto längre ner i en makthierarki hamnar den. Detta tycker jag är skitviktigt att ha med sig i bakhuvudet, men jag litar på att ni är kloka människor och kan se nyanser och fatta egna beslut utifrån era värderingar. Personligen har jag landat i att det inte är fel att använda brun utan sol som ljushyad eller vit, men att man bör vara medveten om problematiken. Fördelarna jag ser med brun utan sol är framför allt för att skydda sig från hudcancer eftersom man inte känner samma press på att sola.

Fyra märken - fyra brun utan sol

Det finns flera brun utan sol bland ekomärkena. Jag tycker de flesta är ganska likvärdiga i hur pass bra dom är, det som skiljer är pris, konsistens och doft.

Den senaste jag testat är Annemarie Börlind Sunless Bronze (adlink) som är en liten förpackning på 75 ml. Det är den tunnaste av dessa fyra, men är absolut inte rinnig, utan är en lätt flytande vit kräm med behaglig doft. Den ger en fin färg några nyanser mörkare än min egen och eftersom den är lite tunnare är den lätt att applicera jämt. Ligger på 169kr hos Bodystore, länkat ovan.

Den första jag testade var Eco Cosmetics Bronze (adlink). Mycket fastare i konsistensen, mer åt det salviga hållet. Och doftar mer av den traditionella brun utan sol-doften, jag har inget emot doften men vet att vissa ogillar den. Ger en fin nyans och är helt ok att applicera, men kräver lite mer smörjande. 75ml kostar 99kr, även den finns hos Bodystore som jag länkat till.

Märket Lavera har också en brun utan sol. Den kommer i den största förpackningen av dessa, 150ml för 149kr. Billigast alltså. Krämig konsistens och luktar brun utan sol, men också typ kanel? Tycker den luktar godast.

Sist men inte minst eftersom denna också är 100ml (lol vem är jag, tydligen en ordvitsare) är  vår svenska Rosenserien Self tan. Doften är lite blommig och konsistensen är lätt. Dyrast och ligger på 255kr.

Vad vill du att jag ska skriva om? Let me know in the comments below! Puss!