Den totala begreppsförvirringen

Den totala begreppsförvirringen
screenshot_2017-01-28-21-20-51-e1485636150622.png

Hello peaches! Jag har noterat att det är förvirrat gällande begrepp och märkningar. Det är inte så konstigt eftersom det dels är många begrepp att hålla koll på och dessutom så marknadsförs produkter lurigt.

Men jag ska försöka bena ut det:

  • Cruelty free/CF - Produkten är inte testad på djur, men det säger inget om huruvida produkten är vegansk. Kan ha Leaping bunny-loggan.
  • Vegansk - Produkten innehåller ingenting animaliskt, så som bivax, getmjölk, pigment från löss osv.
  • Ekologisk - Det finns inte samma krav för att marknadsföra en kosmetikaprodukt som eko så som det gör med mat, men det som menas med ekologisk kosmetika är att produkten har helt eller stor del ekologiskt innehåll och resterande innehåll är naturligt. Produkten innehåller alltså inte syntetiska kemikalier. Endast sådant som odlas kan vara ekologiskt eftersom det betyder att det är odlat enligt vissa riktlinjer och krav, så som att kemiska bekämpningsmedel inte använts. T.ex. kan inte vatten odlas och därför är inte vatten ekologiskt, däremot kan oliver odlas och en olivolja kan därför vara ekologisk. Kläder kan också vara ekologiska, t.ex. vara tillverkade av ekologiskt odlad bomull. Certifieringar att titta efter för kosmetika: EcoCert, Natrue m.fl.
  • Naturlig - Inte heller här finns någon juridisk definition, men produktens innehåll kommer ifrån naturliga källor och har inga syntetiska ingredienser - behöver dock inte vara ekologisk.
  • Etisk - Ses sällan på hudvård och kosmetika och oftare i klädsammanhang. Att en vara är etisk syftar oftast till att varan eller produkten är tillverkad under etiska arbetsförhållanden: alltså att företaget har koll på sin värdekedja, är transparenta, vet att arbetarna fått rimligt betalt och har schyssta arbetsvillkor och inte utsätts för farliga kemikalier. Kan vara certifierad av t.ex. Fair Trade som även ställer miljökrav.
  • Miljövänlig - En produkt som ska vara skonsam mot huden och inte belasta miljön. Kan vara certifierad med t.ex. Svanen. När det kommer till kläder ska tillverkningen inte belasta miljön mer än nödvändigt, t.ex. kräver även ekologiskt odlad bomull mycket vatten, varför vissa väljer andra material.
  • No Poo - Kommer ifrån att skippa schampo och balsam som innehåller sulfater. Poo:et kommer ifrån shampoo (schampo på engelska) och har sedan spritt sig till att även omfatta andra hygienprodukter och att vilja minska användningen av kemikalier överlag. Det finns inga certifieringar för No Poo så vitt jag vet, utan är en livsstil. Du kan läsa mer om No Poo här.

 

En ekologisk handkräm som inte är vegansk

Som ni förstår kan då en ansiktskräm innehålla ingredienser som är ekologiskt odlade och vara ekologiskt - men den kanske också innehåller bivax (som är naturligt) - produkten är då ekologisk och naturlig men inte vegansk. Eller så kan en produkt vara vegansk men den kan vara 100% syntetisk och är därför varken naturlig eller ekologisk. En produkt som är vegansk kan ha tillverkats under förhållanden där arbetarna använt farliga kemikalier och inte fått schysst betalt, vilket för att produkten inte är etisk eller kan märkas med Fair trade. Osv osv. Ni förstår det luriga och komplicerade och vikten av att hålla isär begreppen.

Det finns ingen universell sanning för vem som är god eller ond

Det finns inte heller något som är rätt för alla eller för den delen fel för alla. Det finns inte heller företag som är doda eller onda (eller okej, onda finns det) precis som det inte finns goda eller onda människor. Vi har helt enkelt olika värderingar om vad som är viktigt och vi har olika frågor som ligger oss närmast hjärtat.

Det enda som jag tycker att alla borde kunna skriva under på är att vi ska få veta vad en produkt innehåller och hur en vara är tillverkad för att kunna ta ställning och välja medvetet.

wp-image-1825884302jpg.jpg

<3